Tanović: Divjaka sam upoznao u rovu na Trebeviću – izgledao je kao filmski junak

Vijesti 13. apr 202111:58 > 14. apr 2021 11:56
N1

Bosanskohercegovački oskarovac Danis Tanović obratio se danas u Narodnom pozorištu u Sarajevu na komemorativnom susretu povodom smrti izvršnog direktora Udruženja "Obrazovanje gradi BiH" Jovana Divjaka.

Kako je u svome obraćanju istakao Tanović, Jovana Divjaka je upoznao na Trebeviću, u rovu, na liniji odbrane grada.

Izgledao je kao filmski junak, nasmijan, hrabar, prišao mi je i pitao me šta radim. Čudno mu je bilo da vidi vojnika sa kamerom a meni je bilo čudno što vidim generala da obilazi liniju fronta. Uvijek bismo se sretali na liniji odbrane grada. I uvijek uz konstataciju ‘I ti si ovdje’, uz njegov blagi pogled i osmijeh. Zadržao bi se sa nama kratko i onda otišao dalje“, rekao je u uvodu Tanović.

Za svakog bi imao vremena: zanimao se kako smo i šta nam treba. Uvijek bi mi rekao ‘čuvaj se’ prije nego krene dalje i onda snažnom rukom potapšao me obrazu“, dodao je.

 

“General koji je govorio ne pucaj”

 

Tanović je rekao da je Divjak bio general koji je govorio ne pucaj i da se zauvijek smjestio u njihova srca.

Onda je prestao rat. Jovo je odlučio da je vrijeme da skine uniformu i oldučio da radi nešto drugo, umjesto da živi od slave. Nije želio da učestvuje u poslijeratnoj podjeli plijena i odlučio je da oformi armiju obrazovanih, da pokaže kako se gradi društvo, kako se gradi BiH. 7.000 djece i mladih je pomogao da se iškoluju – to je skoro pa divizija kojima je pomogao Jovo“, istakao je.

Kazao je i da ga je prvi put nakon rata sreo na premijeri svog filma. Prišao mu je s osmijehom, kako je kazao, i Tanovićevim francuskim producentima se obratio na šarmantom francuskom jeziku, zatim je Tanovića potapšao po obrazu i otišao dalje.

Uvijek nasmijan, jednostavan i hrabar, jedini general čijeg smo se mišljenja bojali, ali ipak cijenili, jer je to jedini način da umjetnik napreduje. Često bih ga sretao u ovoj zgradi jer je neizmjerno volio pozorište i imao oko za detalj. Zadnji put sam ga sreo ispred Šahovskog kluba, bio je već bolestan. Na moje pitanje kako je, odmahnuo je rukom i pitao me na čemu radim. Nije me potapšao po licu. Volio bih da sam tada rekao koliko ga volimo i cijenimo i to što je uradio za nas“, naglasio je ovaj bh. režiser.

Dragi Jovo, hvala ti za sve“, riječi su kojim je Tanović završio svoje obraćanje na današnjem komemorativnom skupu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad