Tegeltija: Došli smo sa stavom da ne podržimo nijednu tačku dnevnog reda

Vijesti 04. nov 202116:10 1 komentar
Zoran Tegeltija
N1

Predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija izjavio je da su ministri iz entiteta Republika Srpska na današnju sjednicu došli sa jasnim stavom da se završi sjednica sa dnevnim redom koja je bila zakazana za 29. jul, da neće podržati nijednu tačku tog dnevnog reda i tako su se i ponašali.

Upitan da prokomentariše izjavu ministrice inostranih poslova Bosne i Hercegovine Bisere Turković da ona “neće dozvoliti da Savjet ministara bude poligon za političke predstave”, Tegeltija je rekao da je njena izjava neutemeljena.

“Izjava da smo mi željeli da na neki drugi način tretiramo bilo koju od tačaka dnevnog reda je neutemeljena. Od početka naš stav je bio jasan da ovlašteni predlagači mogu da povuku sve svoje tačke dnevnog reda sa sjednice, što smo i učinili. Turković je insistirala da se sa dnevnog reda povuče Godišnji nacionalni program ANP za NATO, što nije bilo moguće jer nije bilo zahtjeva ovlaštenog predlagača da se povuče ta tačka sa dnevnog reda”, pojasnio je Tegeltija.

On je naglasio da su ispoštovane sve procedure koje se definišu za utvrđivanje dnevnog reda i glasovima ministara iz reda hrvatskog naroda i Turković ta tačka je skinuta sa dnevnog reda današnje sjednice.

“Nemamo nikakav drugačiji stav, niti bi drugačije glasali ni o toj tački niti o bilo kojoj drugoj. Ministri iz Republike Srpske i ja kao predsjedavajući nećemo ni na koji način blokirati Savjet ministara, Savjet ministara će da radi svoj posao, ali smatramo da u ovom trenutku nisu stvorene pretpostavke za donošenje odluke kako je to definisano i zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske”, naglasio je Zoran Tegeltija.

On je podsjetio da je potrebno da se otvori dijalog unutar države, da se riješe sva sporna pitanja i da se stvore normalni uslovi za donošenje odluka u svim institucijama u BiH.

“Uvijek je bio stav da se Savjet ministara ne bavi političkim pitanjima, da ne komentariše političke teme, već da se bavi pitanjima od životnog interesa za građane BiH. Ministri iz Republike Srpske i ja kao predsjedavajući tako se i ponašamo sve vrijeme, što ne možemo reći za sve članove Savjeta ministara čije su izjave i postupci rezultat političkih obračuna, sporenja i optuživanja”, zaključio je predsjedavajući Tegeltija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare