Tegeltija: Odnosi BiH i Hrvatske opterećeni izjavama iz Sarajeva

Vijesti 30. sep 202116:31 6 komentara
REUTERS/Lisi Niesner

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, izjavio je da su odnosi između BiH i Hrvatske u posljednje vrijeme često opterećeni izjavama koje dolaze iz Sarajeva, što uzrokuje kontra izjave iz Zagreba, a to ne doprinosi unapređenju saradnje.

Tegeltija je naveo da su Bosna i Hercegovina i Hrvatska veoma važne jedna drugoj kada je u pitanju vanjskotrgovinska razmjena.

Nakon bilateralnog susreta delegacija BiH i Hrvatske, predvođenih predsjedavajućim Vijeća ministara BiH i premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem, Tegeltija je napomenuo da BiH i Hrvatska zajedno realizuju nekoliko značajnih projekata, među kojima je danas otvoreni most u Svilaju, te most koji se gradi preko Save u Gradišci.

“To su neke dobre stvari. Naravno, imamo i nekoliko teških otvorenih pitanja. Jedno od njih je da već više od 20 godina nismo ratifikovali sporazum o granici i da imamo otvoreno pitanje graničnih prelaza. Moramo znati da je i ovaj granični prelaz u Svilaju otvoren na privremenoj osnovi, da može na ovakav način da funkcioniše samo tri mjeseca”, istakao je Tegeltija u izjavi novinarima u Svilaju.

Tegeltija je istakao da je jedno od otvorenih pitanja vezano za Trgovsku goru, kao i za izmjene Izbornog zakona BiH, za koje je, kako je naveo, Hrvatska jako zainteresovana i želi da učestvuje u traženju najboljeg rješenja.

“Dogovorili smo da sve ove teme budu predmet razgovora resornih ministarstava i da na zajedničkoj sjednici Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske pokušamo u što je moguće kraćem periodu riješiti bar neka od tih pitanja”, naveo je Tegeltija.

Tegeltija je sa Plenkovićem raazgovarao i o mogućnosti izgradnje hidroelektrane “Dubrovnik dva”, te naveo da će i jedna i druga strana imati višak vode, a nedostatak električne enegrije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare