Tegeltija otkazao održavanje sjednice Savjeta ministara BiH

Vijesti 29. jul. 202110:481 komentar
Podijeli:
Izvor: Fena/Vijeće ministara BiH

Po nalogu predsjedavajućeg Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Zorana Tegeltije otkazana je 43. sjednica koja je bila zakazana za danas.

“O novom terminu održavanja sjednice pravovremeno ćemo vas informisati“, objavljeno je na web stranici Savjeta ministara BiH.

Prethodno su otkazane sjednice Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zbog izostanka predstavnika iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.

Na sastanku predstavnika parlamentarnih stranaka sa sjedištem u RS-u, održanom u ponedjeljak povodom nedavne odluke visokog predstavnika Valentina Inzka o zabrani negiranja genocida u Srebrenici odlučeno je da predstavnici iz RS-a neće učestvovati u donošenju odluka u Predsjedništvu BiH, Savjetu ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH, dok se ne pronađe rješenje pitanje dopuna Krivičnog zakona BiH.

Predstavnici stranaka iz RS-a su usvojili nekoliko zaključaka među kojim je da odbacuju nametnute odluke visokog predstavnika i smatraju ih neprihvatljivim i ništavnim. Osim toga odbačeno je svako nametanje na nivou BiH i konstatovano da “ne postoji legalni visoki predstavnik jer nije izabran u skladu sa predviđenom procedurom i odbačena je svaka saradnja sa njim”.

Dogovoreno je i održavanje sjednice Narodne skupštine RS-a, koja je zakazana za sutra, a na kojoj će biti razmatran zakon o neprihvatanju odluke visokog predstavnika i prijedlog izmjena Krivičnog zakonika RS-a.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko, koristeći svoje ovlasti, donio je dopunu Krivičnog zakona BiH, kojom je uveo zabranu negiranja genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina utvrđenih pravomoćnim presudama nadležnih međunarodnih i domaćeg suda i kazne za počinioce.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar