Tegeltija razgovarao s Grlić Radmanom

Vijesti 15. apr. 202113:54
Podijeli:
Izvor: VM

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Sarajevu sa ministrom spoljnih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom, saopćeno je iz Vijeća ministara danas.

U saopćenju je navedeno da je sastanku, kojem su prisustvovali i zamjenici predsjedavajućeg Savjeta ministara, ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, razgovarano o aktuelnim političkim i ekonomskim temama, sa akcentom na prevazilaženje krize izazvane pandmijom virusa korona, mogućnostima unapređenja saradnje dvije zemalje u oblastima od obostranog interesa, te o procesu evropskih integracija.

”Ministar Grlić Radman upoznao je ovom prilikom predsjedavajućeg Tegeltiju sa sadržajem „non papera“ o BiH koji je Hrvatska uputila u Brisel.

Predsjedavajući Tegeltija je istakao opredijeljenost Savjeta ministara za evropske integracije, uz puno uvažavanje ustavnih nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma, te dosljednu primjenu mehanizma koordinacije. On je naglasio da su ispunjavanje uslova za pristup EU i sticanje kandidatskog statusa prioriteti Savjeta ministara, te u tom kontekstu izrazio očekivanje da Evropska unija pokaže više spremnosti da prihvati nove članice.

Tokom razgovora, predsjedavajući Tegeltija je zahvalio Vladi Hrvatske i ministru Grlić Radmanu na podršci i pomoći BiH na evropskom putu, izrazivši nadu da će BiH dobiti status kandidata u ovoj godini.

Sagovornici su zajednički ocijenili dobrom dosadašnju saradnju dviju zemalja, istakavši da i pored dobrih odnosa postoje određena pitanja koja zahtijevaju rješavanje kroz aktivnije bilateralne aktivnosti na političkom i ekspertskom nivou, poput rješavanja pitanja Trgovske gore, razgraničenja i imovinskopravnih pitanja”, saopćeno je.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH pozdravio je intenziviranje saradnje dvije zemlje u oblastima od obostranog interesa, te izrazio posebnu zahvalnost Hrvatskoj na dosadašnjoj pomoći i donacijama u borbi protiv virusa korona.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar