Tegeltija: RS je vlasnik 49 posto teritorije BiH, čvrsto ćemo braniti imovinu

Vijesti 23. sep 202210:03 12 komentara
Fena (Arhiv)

Milan Tegeltija, savjetnik Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i bivši predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) komentarisao je u Jutarnjem programu RTRS-a odluku Ustavnog suda BiH koji je van snage stavio Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske.

Tegeltija je rekao da je Ustavni sud BiH “nastavio nakaradnu praksu”.

“BiH je sastavljena od entiteta, i to je jedino mjerodavno. Treba braniti svoju imovinu, odnosno, samo implementirati ono što piše u Dejtonskom sporazumu. Ustavni sud BiH ne donosi ovakve zakone, već Republika Srpska. Našu imovinu nećemo nikome dati, ona je naša i samo naša”, rekao je Tegeltija.

Dalje Tegeltija tvrdi da je ovim prkršen Dejtonski sporazum i da se ovom odlukom Ustavni sud BiH stavio iznad njega.

“Republika Srpska na to nije pristala u Dejtonu. Prema tome, RS je strana u Dejtonskom sporazumu vlasnica 49 posto teritorije BiH na kojoj ona ima teritorijalni integritet i unutrašnji suverenitet. Te su stvari nesporne u Dejtonskom sporazumu i danas vidimo da Ustavni sud BiH apsolutno ignoriše osnovne postavke Dejtona, postavlja se iznad njega, dodjeljuje BiH imovinu koju ona nema u tom mirovnom sporazumu jer je BiH sastavljena od entiteta. Ovo je samo potvrda da se Ustavni sud BiH već davno potvrdio u politički instrument političkog Sarajeva i bošnjačke politike. Ovo je nešto što smo mogli od njih očekivati, ali mislim da to neće u značajnoj mjeri utjecati na RS jer će ona čvrsto braniti svoje stavove, svoju imovinu i ono što je potpisala u Dejtonskom sporazumu”, poručio je Tegeltija.

Ustavni sud BiH stavio van snage Zakon o nepokretnoj imovini RS

Podsjetimo, Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu šest delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, utvrdio da Republika Srpska nema ustavnu nadležnost za reguliranje pravne materije koja je predmet Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti Republike Srpske, jer je to nadležnost Bosne i Hercegovine. Ustavni sud je stavio sporni zakon van pravne snage.

Sud je ponovio svoj stav iz ranijih odluka o tome da je država pokušala da riješi to pitanje putem formiranja Komisije za državnu imovinu.

Inače je sporni zakon trebao stupiti na snagu 13. aprila ove godine, ali je na sve to reagovao visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt koji je dan ranije suspendovao zakon i donio odluku o njegovom neprovođenju dok Ustavni sud BiH ne da stav o tom pitanju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare