Tegeltija: Snažan, stabilan i prosperitetan Zapadni Balkan je obostrani interes

Vijesti 05. jul 202116:42 0 komentara
Vijeće ministara BiH

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija učestvovao je danas putem video-linka na Samitu o Zapadnom Balkanu u okviru Berlinskog procesa.

Obraćajući se učesnicima Samita, predsjedavajući Tegeltija je istakao značaj Berlinskog procesa koji u fokus stavlja dijalog o ključnim temama i izazovima u regionu, te podstiče otvoren i konstruktivan dijalog o svim pitanjima od značaja za građane zemalja zapadnog Balkana.

Ekonomska integracija

„Uvjeren sam da će današnji samit još jednom potvrditi opredjeljenje svih nas da predano radimo i jačamo partnerske odnose, te da će biti podstrek da radimo još više i bolje, kao i da će istinski napori i predan rad dati konkretne rezultate. Snažan, stabilan i prosperitetan Zapadni Balkan je obostrani interes, kako EU, tako i zemalja zapadnog Balkana. Sa Evropskom unijom nas vežu brojne neraskidive veze – geografske, društvene, kulturološke“, rekao je predsjedavajući Tegeltija.

Vijeće ministara BiH

 

Zahvalivši Saveznoj Republici Njemačkoj na organizaciji današnjeg skupa i na dugoročnom kontinuiranom angažmanu po pitanju evropske budućnosti Zapadnog Balkana, predsjedavajući Tegeltija je ukazao da put ka kreiranju atraktivnijeg i konkurentnijeg Zapadnog Balkana leži u ekonomskoj integraciji, unapređenju infrastrukturne i svake druge povezanosti, kao i produbljivanju veza u regionu u svakom smislu.

Naglasio je da pandemija virusa korona neminovno ima dominantan uticaj na sve procese i odluke u posljednjih gotovo godinu i po dana, istakavši „da nas je ovaj globalni izazov podsjetio koliko smo svi međusobno zavisni, upućeni jedni na druge, i da bez solidarnosti i koordiniranog djelovanja nije moguće postići održive rezultate“.

U tom kontekstu, predsjedavajući Tegeltija je istakao da je ostvarivanje dugoročne ekonomske stabilnosti u postkovid eri u fokusu više nego ikada.

Kriza za budućnost

Tokom obraćanja, predsjedavajući Tegeltija je ukazao da instrumente za održiv ekonomski rast i unapređenje ambijenta i kvaliteta života građana imamo u Ekonomskom i investicionom planu za Zapadni Balkan, Zelenoj agendi za Zapadni Balkan, Zajedničkom regionalnom tržištu i drugim međusobno povezanim inicijativama, koje imaju veliki potencijal za prosperitet regiona u približavanju unutrašnjem tržištu EU.

„Kao i u svakoj velikoj krizi, tako i u ovoj postpandemijskoj, potrebno je tražiti prilike i šanse za prosperitet, stabilnost i rast“, rekao je predsjedavajući Tegeltija, istakavši da je produbljivanje regionalne saradnje i ekonomske povezanosti investiranje u veću otpornost na krize za budućnost.

Predsjedavajući Savjeta ministara je ovom prilikom izrazio opredijeljenost institucija u BiH za nastavak zajedničkog dijaloga, kako unutar Zapadnog Balkana, tako i sa Evropskom unijom, te jačanje ekonomskih i političkih veza i kreiranje prilika i perspektiva za dobrobit svih građana regiona.

„Izražavam nadu da ćemo zajedničkim naporima stvoriti ambijent za dinamizaciju svih procesa i minimalizovati vrijeme čekanja u evropskoj čekaonici“, rekao je predsjedavajući Tegeltija u svom obraćanju učesnicima Samita, ukazavši na kraju i na potrebu produbljivanja međusobnog i povjerenja u proces proširenja EU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!