Tegeltija u Beogradu bez odobrenja Predsjedništva: Razgovarali smo o paradajzu

Vijesti 02. sep 202214:59 1 komentar
N1

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija bez odobrenja Predsjedništva Bosne i Hercegovine prisustvovao je Sumitu Otvoreni Balkan u Beogradu i izjavio da se nada da će Srbija, uprkos tome što BiH nije potpisala sporazum o prehrambenoj sigurnosti, nastaviti i omogućiti redovno snabdijevanje osnovnim životnim namirnicama BiH.

Tegeltija je istakao da je srećan što je danas u Beogradu prisustvovao potpisivanju sporazuma o prehrambenoj sigurnosti između Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije i vidio kako izgleda kada zemlje zajednički riješe problem snabdijevanja osnovnim životnim namirnicama i da imaju siguran lanac snabdijevanja.

On je rekao da je tužan, što uz ministra poljoprivrede Srbije Branislava Nedimovića i njegovog kolegu iz Albanije, nije bio i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac da potpiše isti sporazum koji je BiH jednako potreban, kao i ovim zemljama.

Tegeltija je naveo da su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Ana Brnabić i ministar Nedimović svjedoci koliko su pisama iz BiH napisali i on i Košarac da se za BiH iz Srbije osigura snabdijevanje osnovnim životnim namirnicama, “da BiH preživi”.

On je rekao da su privrednici BiH u “Otvorenom Balkanu”, koliko god to političari željeli da blokiraju, te da su i ovih dana na sajmu vina “Otvorenog Balkana” gdje imaju šta da pokažu, kao i na mnogim drugim sajmovima na kojima će učestvovati i ubuduće.

Tegeltija je naveo da je na sesijama “Otvorenog Balkana” bilo riječi i o paradajzu koji u Beograd stiže iz Ablanije, te napomenuo da u Semberiji postoji odličan paradajz i to samo 100 kilometara od Beograda, dok je Tirana oko 700 kilometara od Beograda.

– Roba će sada brže stizati iz Albanije, nego iz Semberije, jer će naši kamioni stajati na granicama. Oni koji blokiraju nemaju taj problem, oni ne čekaju na granicama – istakao je Tegeltija.

On je još jednom zahvalio liderima “Otvorenog Balkana” za otvorena vrata prema Crnoj Gori i BiH, te dodao da će nastaviti da ponavlja koliko je “Otvoreni Balkan” važan za poslovnu zajednicu i građane BiH.

– Nadam se da ću u tome imati uspjeha – rekao je Tegeltija na zajedničkoj konferenciji za novinare na kojoj su se po završetku samita obratili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Sjeverne Makedonije, Edi Rama i Dimitar Kovačevski, te premijer Crne Gore Dritan Abazović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare