Tegeltija u Ohridu: Otvorimo granice i živimo kao nekada u zajedničkoj državi

Vijesti 08. jun 202211:50 > 11:51 2 komentara
N1

Dvodnevni samit regionalne inicijative "Otvoreni Balkan", na kom će biti potpisano više sporazuma i memoranduma o saradnji, počeo je u jučer u Ohridu, u Sjevernoj Makedoniji. Danas su se obratili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijeri Albanije Edi Rama, Crne Gore Dritan Abazović i predsjednik Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija. Crna Gora i BiH nisu članice inicijative "Otvoreni Balkan". BiH je zapravo na Samitu u funkciji posmatrača.

Zbog čega je Tegeltija u Ohridu?

Zoran Tegeltija je, kako smo jučer pisali,  mimo odluke Predsjedništva BiH, otišao u posjetu Sjevernoj Makedoniji, gdje učestvuje na ovom samitu.

“Iskreno se nadam da sam ja posljednji koji dolazi iz BiH, a ovdje govori kao posmatrač ili gost, i da bilo drugi koji dođe će govoriti kao punopravni član Otvorenog Balkana. BiH nažalost nema koncenzusa oko projekta Otvorenog Balkana. Nema ozbiljnih odgovora zašto, nema ni negativnih odgovora. Jednostavno postoji šutnja, ako ima pismena inicijativa, ona stoji u ladicama onih koji trebaju da odluče. Po meni razlozi su dio predrasuda od prošlosti – ko je predlagač ove incijative, ko će da profitira, da li je ovo zamjena za Zapadni Balkan, dio je za politički uticaj pojedinih grupacija, koje smatraju da bi to bio neuspjeh. U BiH uvijek ima i uticaja sa strane”, kazao je Tegeltija.

Kad je dobio poziv razmišljao je da li da dođe i, kaže, da li da se pravda.

“Bilo je i pitanja – šta ja to ovdje radim, kada se mi protivimo Otvorenom Balkanu. Ovdje sam i zbog činjenice što predstavnici BiH učestvuju u svim pregovorima na tehničkim nivoima koji se vode u okviru Otvorenog Balkana, i da smo mi spremni potpisati sve sporazume onog trenutka kada se donese politička odluka. Ovdje sam, jer sam siguran da je ovo dobro za nas i građane. Siguran sam da će BiH prije ili kasnije postati članica Otvorenog Balkana”, poručio je prisutnima.

Govoreći o poskupljenju energenata i namirnica, kazao je da je prvi put sinoć za večerom čuo inicijative o tome da zajednički treba da pokušaju da riješe to.

“Da formiramo radnu grupu eksperata koji će se baviti analizom i pronalaskom rješenja koji će se baviti za cijelu regiju. Pozivam sve nas da napokon otvorimo Balkan i naše granice za nesmetano kretanje ljudi, roba i kapitala, da omogućemo da naši građani žive kao ljudi, kao što su nekada živjeli u zajedničkoj državi”, naglasio je Tegeltija.

Dritan Abazović: Ovo je ideja za građane i biznis

Gabrijel Escobar, specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan, obratio se online, gdje je kazao da Zapadni Balkan podržava, te da SAD želi da pomogne.

“Otvoreni Balkan ne nudi samo mogućnosti vama, nego regionu, Evropi, ali i SAD-u. Zapadni Balkan ima potencijal da bude centar obnovljive energije, što će nam pomoći da se izborimo sa klimatskim promjena, treba pomoći da se Evropa oslobodi od ruskog gasa. Zapadni Balkan bi mogao biti i centar za transport. Zapadni Balkan ima najbrži rast. SAD podržavaju inicijativu Otvoreni Balkan”, rekao je Escobar, dodajući:

“Možete računati na nas i vi vam možemo pomoći”.

Crnogorski premijer Dritan Abazobvić je istaknuo da je “Otvoreni Balkan” znači prije svega da svi sjednu zajedno i vode dijalog.

“Naše je konačno da uradimo nešto što će promijeniti stvari. Treba da sjednemo sve šestorica i tada će poruka Evropskoj uniji biti jasnija. Otvoreni Balkan je put i način da se dokažemo pred Briselom i Washingtonom. Ideju Otvorenog Balkana ne treba posmatrati kao ideju političara. Ovo je ideja za građane i biznis”, poručio je Abazović.

Istaknimo, inicijativa za saradnju “Otvoreni Balkan” uključuje Srbiju, Albaniju i Sjevernu Makedoniju, a predviđa slobodu kretanja kapitala, roba, usluga i ljudi između ove tri zemlje. Članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić više puta su kritikovali projekat “Otvorenog Balkana”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare