Tegeltija u SAD-u: Rekao sam da se neke ambasade svrstavaju na jednu bh. stranu

Vijesti 16. maj. 202219:043 komentara
Podijeli:
Izvor: Vijeće ministara BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija boravi u višednevnoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama. Danas je u Washingtonu imao odvojene sasatanke sa šeficom Odjeljenja za evropska pitanja Savjeta za nacionalnu bezbjednosti pri Bijeloj kući Amandom Sloat, te specijalnim predstavnikom predsjednika SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i prvim zamjenikom pomoćnika državnog sekretara u Birou za evropske i evroazijske poslove State departmenta Derekom Hoganom. Tegeltija je predstavnike SAD da dođu u BiH i razgovaraju sa političkim predstavnicima tri konstitutivna naroda o svim bitnim pitanjima, prilikom čega je izjavio da je ključni problem nedostatak tog dijaloga.

Tegeltija je naglasio da je ključni problem nedostatka dijaloga između SAD i svih strana u BiH, te naglasio kako “Republika Srpska poštuje Dejtonski sporazum, unutrašnju strukturu i decentralizovani sistem vlasti uz teritorijalnu cjelovitost BiH”.

“Takođe, ponovio sam i da Republika Srpska ne želi, ne planira, niti provodi proces secesije od BiH što je naišlo na veoma pozitivne stavove SAD jer su oni opterećeni neprestanim optužbama na račun Republike Srpske”, izjavio je Tegeltija.

On je rekao da je današnje sastanke u Bijeloj kući i State departmentu iskoristio da prenese stavove o stanju u BiH, te da je ponovio svoj strah zbog činjenice da se u BiH želi napustiti princip konsenzusa na kojem počiva država sa dva eniteta i tri konstitutivna naroda.

“Iskazao sam i zabrinutost zbog nepostojanja saglasnosti za unutrašnji dijalog jer jedna strana očekuje da joj međunarodna zajednica isporuči rješenje koje će njoj odgovarati. Ponovo sam predstavnicima SAD ukazao na činjenicu da se pojedini predstavnici međunarodnih institucija i ambasada svrstavaju na jednu stranu u BiH, šalju jednostrane informacije i izvještaje svojim zemljama što ponekad dovodi do toga da njihove zemlje donose površne odluke”, rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Prema njegovim riječima, u fokusu interesovanja predstavnika SAD bilo je, prije svega, održavanje izbora u BiH.

“Ponovio sam naše opredjeljenje da je važno da se izbori održe iako uslovi pod kojima će se provesti ne garantuju da će izborni rezultati biti implementirani. Predstavnici SAD su svjesni da će implementacija rezultata biti veoma komplikovana i teška, ali smatraju da će se po sprovođenju izbora raditi na tome”, naglasio je Tegeltija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar