Tegeltija za ruske medije: Bošnjaci na strani Zapada, BiH je “neutralna”

Vijesti 29. nov 202217:01 6 komentara
N1

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ne želi da bude marioneta Zapada, vodi politiku koja je usmjerena na suverenitet, a interesi ovog bh. entiteta su mu na prvom mjestu, izjavio je njegov savjetnik Milan Tegeltija.

Tegeltija je rekao da su Zapadu, kao rezultat toga, svi koji se suprotstavljaju Dodiku “dobrodošli”.

“Oni /Zapad/ odavno podržavaju sve protivnike Dodika, u ovom slučaju gospođu /Jelenu/ Trivić i opoziciju u cjelini. Ovaj proces traje već duže vrijeme. Situacija sa predsjedničkim izborima postala je vrhunac. Rekao bih da je ovo bio početak pokušaja `obojene revolucije` na banjalučkim ulicama”, rekao je Tegeltija za rusku agenciju FAN.

On je istakao da su bošnjački političari stali na stranu Zapada, iako kako pogrešno navodi, Bosna i Hercegovina zvanično zauzima neutralan stav po pitanju rata u Ukrajini.

“Zbog polarizacije na sjeveru evropskog kontinenta našli smo se u situaciji da Zapad zahtijeva od BiH da se oprijedeli. Isto važi i za Srbiju. Zahtijevaju: ili sa nama ili protiv nas. To je princip koji ne možemo da prihvatimo, jer želimo da održimo tradicionalno bratske odnose sa Ruskom Federacijom i ruskim narodom čiji su korijeni mnogo dublji i od ovog vijeka”, rekao je Tegeltija.

S druge strane, dodao je on kako je BiH okružena NATO-om i Zapadom, nastoji da se pridruži EU i želi da održi odnose sa Zapadom.

“U takvoj situaciji, brinući prije svega o interesima srpskog naroda, čiji interesi nisu da stane na stranu u ovoj situaciji, ne stvaramo nikakav verbalni ili politički diskurs o Rusiji u smislu negativne konotacije. Istovremeno, Dodik se više puta sastao sa predsjednikom Vladimirom Putinom. Na Balkanu ga smatraju `ruskim igračem`, `dugom rukom Kremlja`. Zato ga Zapad politički napada i podržava sve njegove protivnike. Međutim, Dodik je prije svega srpski igrač na Balkanu”, rekao je Tegeltija.

On je rekao da je entitet Republika Srpska pod ogromnim pritiskom kao rezultat ukrajinske krize, ali da sve ankete govore o rusofiliji Srba i u Srbiji i u Republici Srpskoj, o posebnom odnosu prema ruskom narodu i bratskom osjećanju.

“Nema srpskog političara koji bi išao protiv ovoga. Mi u Republici Srpskoj smo potpuno spremni da vodimo našu jedinu politiku koja je usmjerena na suverenitet i da imamo svoj stav o svim pitanjima. Na nama je da odlučimo šta je u interesu srpskog naroda u Republici Srpskoj, a ne da prihvatimo ono što nam bilo ko, pa i Zapad, nameće”, rekao je Tegeltija.

On je ocijenio da je Zapad, uz pomoć veoma impresivne vojne sile prisutne u BiH, flagrantno prekršio odredbe Dejtonskog sporazuma i uz pomoć Kancelarije visokog predstavnika, te uz saglasnost Ustavnog suda, “nezakonito prenio” ovlaštenja Republike Srpske na nivo države, “tražeći centralizaciju i unitarizaciju zemlje, suprotno Dejtonu”.

On je rekao da je očigledno da Amerika i Britanija vode mnogo oštriju politiku prema Republici Srpskoj i otvoreno staju na stranu “političkog Sarajeva”, dok EU vrši pritisak, ali su njeni koraci mnogo mekši, jer pokušava da zadrži makar iluziju neutralnosti u BiH.

Prema njegovim riječima, zapadne zemlje imaju snažan uticaj na medijsku sferu u BiH, nevladine organizacije i određene političke partije.

“U BiH nema ruskih medija. Nijedan, bukvalno. Dok postoje `Al Jazeera`, turski mediji i određen broj zapadnih medija. Rusija se pojavljuje samo kao ekonomski partner i kao garant Dejtonskog sporazuma, kao ambasada koja nadgleda procese čiji je garant bila Rusija”, rekao je Tegeltija.

Rusija je, dodao je on, veoma korektan međunarodni partner BiH u cjelini, jer se zalaže za poštovanje suvereniteta BiH, Dejtonskog mirovnog sporazuma i njima zagarantovanih prava Republike Srpske.

Kada je riječ o radu Haškog tribunala, Tegeltija je rekao da su Srbi ukupno osuđeni na više od hiljadu godina, dok je ukupan rok svih osuđujućih presuda protiv Hrvata bio manji od 300 godina, a za Bošnjake još manje – i upravo je zbog te “disproporcije” ovaj sud izgubio povjerenje srpskog naroda.

“U Republici Srpskoj je u tom ratu stradalo 30.000 ljudi. Nad Srbima je počinjeno mnogo zločina. Za zločine nad Srbima još ima vrlo malo presuda. To stvara frustraciju u srpskom narodu”, rekao je Tegeltija.

On je o Zakonu o zabrani negiranja genocida u Srebrenici, koji je nametnuo visoki predstavnik u BiH, rekao da je to jedan od koraka da se zauzda srpski narod, da je to “negiranje demokratije i parlamentarizma, te da visoki predstavnik nema ovlaštenja da donosi zakone”.

Tegeltija je podsjetio da su Srbi zahvalni Rusiji koja je u Savjetu bezbjednosti UN-a spriječila usvajanje britanske rezolucije kojom bi bili proglašeni “genocidnim narodom”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare