Tegeltija zaprijetio Podžiću

Vijesti 05. okt 202114:18 8 komentara
Zoran Tegeltija
N1

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, uputio je danas pismo ministru odbrane BiH Sifetu Podžiću sa zahtjevom da stavi van snage Odluku o realizaciji mjera i aktivnosti na organizaciji vojne vježbe "Manjača 21", a kojom se odgađa vojna vježba koju su planirale Oružane snage BiH i Vojska Srbije na Manjači od 9. do 16. oktobra ove godine.

Tegeltija je u pismu, između ostalog, istakao da razlozi za odgađanje realizacije vojne vježbe “Manjača 21” nemaju uporište, te naveo da će, ukoliko ministar Podžić ne postupi po istom, biti prinuđen da postupi u skladu sa ovlaštenjima predsjedavajućeg Vijeća ministara iz Zakona o Vijeću ministara BiH.

“Uvažavajući epidemiološku situaciju u Bosni i Hercegovini, poznato nam je da je u toku ove godine održano nekoliko vojnih vježbi i drugih aktivnosti OSBiH sa partnerskim zemljama i organizacijama na raznim lokacijama u BiH gdje su poštovane sve epidemiološke mjere propisane od nadležnih tijela u BiH. U pogledu finansijskih sredstava, poznato Vam je da je Savjet ministara BiH usvojio Odluku o privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH, čime je omogućeno da OSBiH nesmetano funkcionišu i izvršavaju zakonom propisane i definisane zadatke iz svoje nadležnosti, kao i da Republika Srbija snosi sve troškove održavanja vojne vježbe za pripadnike Vojske Republike Srbije, izuzev troškova klase 1 – hrana”, navodi Tegeltija u pismu.

Tegeltija je dodao da, imajući u vidu sve navedeno, smatra “da jednostrano donošenje ovakve odluke od ministra odbrane predstavlja kršenje Zakona o odbrani BiH, da je isto neopravdano i predstavlja nediplomatski potez prema Republici Srbiji”.

“Pozivam Vas da odmah stavite van snage predmetnu odluku i nastavite planirane aktivnosti na realizaciji bilateralne vojne vježbe ‘Manjača 21’, te da me o tome obavijestite”, dodaje se u pismu.

Tegeltija je o tom zahtjevu upoznao sve članove Predsjedništva BiH, saopćeno je iz Kabineta predsjedavajućeg VMBiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare