Tegeltijin kabinet traži od SAD-a i UN-a da mu omoguće obraćanje na sjednici

Vijesti 11. maj 202209:59 1 komentar
REUTERS/Lisi Niesner

Iz kabineta Zorana Tegeltije, predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine je saopćeno da očekuju od ambasadora SAD-a pri Ujedinjenim nacijama i stalnih članica Vijeća sigurnosti da mu omoguće obraćanje na današnjoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj će biti razmatrano stanje u BiH.

Naime, ovaj zahtjev je uslijedio nakon što je u New York, osim Tegeltije koji je prvobitno trebao govoriti na sjednici, stigao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović koji će se obratiti danas na Vijeću sigurnosti UN-a s obzirom na to da po hijerarhiji ima prednost u obraćanju.

“Ovo je zatraženo nakon što je Misija BiH pri UN-u odbila da stalnom predstavniku SAD-a u UN-u ambasadorici Lindi Thomas Greenfield uputi zvaničnu notu za obraćanje predsjedavajućeg Vijeća ministara na sjednici Vijeća sigurnosti”, navedeno je iz Tegeltijinog kabineta za SRNU.

Iz Kabineta su istakli i to da se od ambasadora SAD pri UN i stalnih članica očekuje da reaguju na ove, kako naglašavaju, “jasne i vidljive opstrukcije koje dolaze od bošnjačke strane u BiH, Ministarstva vanjskih poslova u Vijeću ministara i Stalne misije BiH pri UN-u”.

“Nažalost, Misija BiH pri UN-u odbila uputiti traženu notu i tako potvrdila istinitost navoda da je direktno uključena u opstrukciju učešća predsjedavajućeg Tegeltije na sjednici i onemogućavanju da kao legitiman nosilac jedne od najviših funkcija u zajedničkim institucijama BiH upozna Vijeće sigurnosti o stvarnom stanju i problemima sa kojima se suočava BiH”, dodaju.

Džaferović se danas obraća na sjednici UN-a uprkos Dodikovom negodovanju

Podsjetimo, danas će se Džaferović u 16:00 sati po srednjoevropskom vremenu vremenu obratiti na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj će biti govora o situaciji u BiH.

Također će i Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH predstaviti polugodišnji izvještaj o BiH, međutim, nije još poznato da li će se obraćati na sjednici jer mu je prošle godine u novembru nije bilo dozvoljeno jer se Rusija tome protivila.

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH negodovao je zbog Džaferovićevog obraćanja navodeći da je riječ o privatnom govoru budući da, prema njegovoj tvrdnji, nisu usaglašeni stavovi Predsjedništva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare