Tegeltiju optužili da je kriv, on odgovorio pročitavši pismo Ambasade Rusije

Vijesti 30. mar 202118:42 3 komentara

Ko je odgovoran zašto Bosna i Hercegovina nema dovoljne količine vakcina za masovnu imunizaciju? Kritike na sjednici Zastupničkog doma BiH na račun predsjedavajućeg Vijeća ministara, Zorana Tegeltije. On pak odgovara - učinili smo sve što je bilo u našoj moći. COVAX je zakazao, a Vijeće ministara ne nabavlja direktno ništa za zdravstvo. Na entitetima je. I dok se Republika Srpska koliko, toliko snalazi, federalni premijer Fadil Novalić poziva bilo koga ko ima ideju da pomogne Vladi.

Sjednica državnog zastupničkog doma počela je pitanjem Saše Magazinovića predsjedavajućem Tegeltiji:

“Da li vas je stid biti na čelu Vijeća ministara, koje je zajedno sa ostalim odgovornim natjeralo ljude da u jednom danu voze 400, 500, 700 kilometara da bi povećali šansu za život i vakcinišu se u susjedstvu, umjesto da to pravo dobiju u svojoj zemlji?”

Tegeltija odgovara:

“Što se mene i moje odgovornosti tiče, moje partije, to ne stoji. U BiH je u ovom momentu stiglo 80.000 vakcina, koje su stigle preko zajedničkih institucija”.

No, zastupnik nezadovoljan odgovorom, nastavlja:

“Jesu li vama jasne razmjere katastrofe? Jučer je umrlo 93, danas 92 ljudi. U ovoj sali je bilo danas 32 ljudi, to je kao da svi umru tri puta u jednom danu. Je li vama jasno da je od početka umrlo 6.112 ljudi? Živih bića. Samo minut šutnje za svakog od njih je četiri dana šutanja. Neki bi šutali iz poštovanja, drugi iz stida. Niste učinili ništa da taj broj bude manji. Nisam zadovoljan odgovorom. Jedini tačan odgovor je stid me. Ovo nije odgovor na moje pitanje”, smatra Magazinović.

Nekoliko sati nakon toga, Tegeltija izlazi na konferenciju. Odgovarajući na pitanje napominje, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine nikada nije direktno nabavljalo ni zaštitnu opremu, ni vakcine za sezonsku gripu. Zavodi za javna zdravstva raspolažu milijardama maraka. Ne optužuje, da se neko na nižem nivou vlasti nije snašao, no napominje:

“Sve ono što je bilo globalno, što je trebalo da dogovori Savjet ministara dogovorio, platio i prihvatio vakcine. Obezbijedili smo zakonski okvir da se sve to realizuje. Ja ne želim ničiju odgovornost utvrđivati, ali dozvolite mi da pročitam jednu rečenicu koju je uputila Ambasada Rusije, za isporuku navedenog lijeka Vlada Ruske Federacije zadužila je ruski Fond direktnih investicija za sva pitanja preporučujemo da nadležne strukture iz FBiH i Brčko Distrikta, stupe u izravni kontakt s ruskim Fondom za direktne investicije, u potpisu ruski ambasador. U pismu koje je poslao kineski ambasador je naznačen naziv firme koju treba kontaktirati i ime osobe i broj telefona”.

Upravo će sutra na sastanku koji je zatražio premijer Federacije BiH Fadil Novalić biti govora o procesu nabavke vakcina. Ko je, kada i na koji način mogao doći do vakcina? Sastanku će prisustvovati i premijer Republike Srpske, Radovan Višković. Za to vrijeme, u Parlamentu Federacije, Novalić se zastupnicima obrati sljedećim riječima:

“Pozivam sve da na bilo koji način mogu predložiti, dati ideju, mogućnost nabave… Radim 24 sata dnevno, sedam dana, neće mi biti mrsko. Otvorili smo svaki kanal, ali čak i laici mogu vidjeti da veleprometnici, dok roba ne postane komercijalna, ne igraju”.

U SDA pak ne razmišljaju o smjeni premijera Fadila Novalića, no najavljuju mogućnost pokretanje smjene Zorana Tegeltije. A nisu zadovoljni ni radom ministrice civilnih poslova, Ankice Gudeljević.

“I vi, kao i mi, stalno pozivamo predsjedavajućeg da se pokrene kada je u pitanju Vlada Federacije, previše se čekalo i očekivalo od VM-a. Izgubila je vrijeme (Gudeljević) i evo pokrenuli su se u određene razgovore, prema tome mi insistiramo, tražimo i naravno i od naših članova u VM-u također”, navodi Adil Osmanović, šef Kluba SDA u ZD BiH.

Tegeltija je danas ponovo najavio – par stotina hiljada vakcina u narednom mjesecu, što putem COVAX-a, što kroz program EU. A stiglo mu je i nekoliko zahtjeva da se na bh. granicama uvede mjera obaveznog PCR testiranja.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare