“Tehničke izmjene provodive iako nije mudro mijenjati pravila tokom utakmice”

Vijesti 01. aug 202210:11 > 13:01 0 komentara
N1

Željko Bakalar, član Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK BiH) za N1 komentarisao je tehničke izmjene Izbornog zakona koje je nametnuo Christian Schmidt, visoki predstavnik pojašnjavajući šta one zapravo znače. Iako su one provodive, naglasio je da se pravila igre ne mijenjaju dok traje utakmica.

Bakalar je kazao da ga je u ovom procesu iznenadio vrijeme kada je Schmidt odlučio intervenisati kada je riječ o Izbornom zakonu s obzirom na to da su izbori već bili raspisani.

“Istina je da smo konsultovani, ali te konsultacije su bile u smjeru da od onog ukupnog paketa integriteta koji je dominantno prijedlog CIK-a, koji je išao u parlamentarnu proceduru i nakon ovih neumskih i sarajevskih pregovora blago modificiran, da mi sa stručnog aspekta kažemo visokom predstavniku šta je to u ovom trenutku uopće provodivo jer je to jedan puno širi paket. Kada se raspišu izbori nije popularno ni mudro mijenjati izborna pravila, međutim, ovi neki dijelovi koji su dio nametnute odluke Schmidta po mišljenju CIK-a su provodivi”, pojasnio je Bakalar.

Iako se, kako kaže Bakalar, pravila igre ne mijenjaju usred utakmice, ovi dijelovi koje je nametnuo Schmidt se odnose na ponašanja u kampanji, zloupotrebu javnih resursa u kampanji…

“I to nije nešto što je uslovljeno činjenicom da su izbori raspisani u maju. To je nešto što tek slijedi. I shodno tome smo dali Schmidtu mišljenje da su ti neki segmenti provodivi s obzirom na tajming donošenja same te odluke”, dodao je.

Dalje je pojasnio šta podrazumijevaju ove tehničke izmjene Izbornog zakona koje je nametnuo Schmidt.

“U slučaju govora mržnje kazne je propisao visoki predstavnik koji je nametnuo ovu odluku, a CIK će odlučivati šta je to govor mržnje, šta se njim može smatrati, te o zloupotrebi javnih resursa. Govor mržnje je definisan zakonskom definicijom, a tumačenje pojedinih političara u izbornoj kampanji će raditi CIK i ne možemo prejudicirati šta će se desiti. Međutim, lično mislim da ovo što se trenutno dešava, a da je u vremenu izborne kampanje, mislim da bi došlo do pokretanja postupaka i sankcionisanja. Ružno je i loše su poruke u ovom momentu iako kampanja još nije zvanično počela”, naglasio je član CIK-a.

Bakalar navodi da zloupotreba javnih resursa podrazumijeva korištenje javnih sredstava koja su na raspolaganju temeljem obavljanja funkcije zvaničnika.

“Moram napomenuti da je Schmidt ograničio svoju intervenciju samo na zvaničnike nosioce izvršnih funkcija. Parlamentarci nisu obuhvaćeni ovom izmjenom i to je možda malo čudno jer će se postavljati pitanja u praksi zašto ćemo prema nekim zvaničnicima moći postupati, a prema nekima ne, ali prema tom sada zakonu je tako. Ne znam zbog čega je tako, ali to se mora razgraničiti radi našeg daljeg postupanja”, istakao je Bakalar.

Navodi da su se trenutne kampanje “prebacile” na društvene mreže te da ove tehničke izmjene Izbornog zakona na neki način definišu komuniciranje zvaničnika.

“I ono što je kroz tu komunikaciju naravno zabranjeno i podložno kritikama. Ono što je također bitna intervencija visokog predstavnika jeste zabranjeno fiktivno predstavljanje političkih subjekata unutar biračkih odbora, to će biti dosta izazovno s obzirom na to da imamo veliki broj fantomskih političkih subjekata na sceni, imamo ovjerenih 145 političkih subjekata od kojih je 90 stranaka. Tu je i ekspanzija nezavisnih kandidata za nivo predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske. Pitanje je koliko su ti svi ovjereni politički subjekti zaista ozbiljni takmaci u izbornoj utrci zato što se pokaže da su ti potpisi podrške koji su u većem broju zapravo ni približno jednaki izbornim rezultatima. Tako se desi da kandidati sa 200 glasova podrške ne dobiju nijedan glas na izborima, dakle ni sami za sebe ne glasaju. Veliki broj političara i stranaka se pojavljuju na izborima upravo radi sudjelovanja u političkim odborima”, naveo je.

Naglasio je da su izbori već raspisani, ali da ima prostora mijenjati i onaj segment koji se odnosi na biračke odbore.

“Javna je tajna da su birački odbori rak rana cijelog izbornog procesa i da se najveći broj eventualnih malverzacija i manipulacija najviše dešavaju na biračkim mjestima i da ih rade birački odbori”, zaključio je Bakalar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!