Tema Novog dana: Očevi na porodiljskom u BiH – mit ili realnost?

Vijesti 08. aug 202216:01 0 komentara
N1

U sutrašnjem izdanju Novog dana gledajte:

Tenzije u Bosni i Hercegovini zbog najava izbornog zakona su i dalje prisutne. Ko ima najsnažniji međunarodni utjecaj i ko može isposlovati rješenja koja su spominjana? Gdje su ona uopšte kreirana. O izbornom zakonu, izborima, dešavanjima u svijetu za Novi dan govori akademik Esad Duraković.

“Politiku sam napustio – to je konačna odluka”, “Izborna je godina i ne bih da nanosim bilo kakvu štetu političkoj organizaciji Naša stranka” – ovako je 2018. godine napuštajući politiku govorio Dennis Gratz – jedan od najjaktivnijih bivših zastupnika u Parlamentu Federaciji BiH. Sada se odlučio vratiti politici. O razlozima govori za Novi dan.

Od augusta ove godine očevi u Hrvatskoj imaju pravo na plaćeni dopust nakon što im se rodi dijete. Dopust nije obvezan, no ako ga otac želi, poslodavac mu ga mora omogućiti. Očevi koji se odluče koristiti dopust imat će plaću u visini svoje pune plaće, na isti način kako je ona određena za rodiljni dopust. O mogućnosti za odlazak na porodiljsko u BiH govorimo sa tatom Dejanom iz Bijeljine koji se upravo vratio sa porodiljskog, Jurajem Petranićem – tatom iz Hrvatske koji je itekako upućen u novi Zakon u Hrvatskoj i Sanjom Renić – zastupnicom u Skupštini ZDK koja snažno podržava izmjene Zakona o porodiljskom i u našoj zemlji.

Udruženje žrtava saobraćajnih nesreća „Step“ pokrenulo je kampanju pod nazivom “Misliš li gdje parkiraš?“. Cilj je osvijestiti građane o problemu zloupotrebe parking mjesta namijenjenih osobama s invaliditetom, Dejan Trninić, predsjednik Udruženja žrtava saobraćajnih nesreća STEP iz Banjaluke gost je “Novog dana”.

Minela Jašar – Opardija je sa vama od 8:00 do 11:00 sati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!