Tema Novog dana u petak: Zaštita BiH u slučaju digitalnog napada

Vijesti 19. maj 202216:10 > 16:23 0 komentara
N1

Centralna tema “Novog dana” je zaštita BiH u slučaju digitalnog napada.

Saša Mrdović, profesor na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu i Saša Petrović, inspektor Federalne uprave policije pojasnit će kako bi sve mogao izgledati napad i koliko je važna cyber zaštita vladinih institucija i drugih infrastruktura? Da li država ima odgovor na cyber terorizam? Da li u slučaju cyber napada na banke možemo ostati bez novca? Koliko je moguć globalni napad u zemlji koja nije umrežena kao druge? Kako reagirati u slučaju informacije NATO-a da je moguć digitalni napad Rusije na bh.infrastrukturu? Koja je kritična infranstruktura u BiH i postoji li plan njene zaštite?

Aktuelna politička i društvena događanja u BiH, raspisivanje izbora, licitacije sa imenima kadidata za članove Predsjedništva BiH, najavu Milorada Dodika da će predizborno dijeliti 100 KM penzionerima, demobilisanim borcima i mladima u “Novom danu” komentira novinarka i analitičarka Rubina Čengić.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel u Sarajevu će se sastati s najvišim državnim dužnosnicima, a planiran je i posjet Mostaru. Očekuje se razgovor o osiguravanju potrebnog novca za izbore nakon što su Vijeće ministara nije odobrilo 12 i pol miliona maraka potrebnih za organizaciju izbora. Posjet predsjednika Evropskog vijeća, ali i druge aktuelne poteze EU kada je riječ o BiH komentira Adi Čerimagić, analitičar Evropske inicijative za stabilnost.

U njemačkom parlamentu, Bundestagu, ponovo govorilo o BiH i zapadnom Balkanu. Njemački kancelar se također osvrnuo na proširenje EU na zapadni Balkan. O čemu je konkretno riječ objasnit će nam Mehmed Smajić, novinar Deutsche Wellea.

Uz usvojene inicijative koje su uputile “Porodice tri plus” za dobivanje porodiljske naknade od 1.000 KM i usvajanja bezuslovnog prava za dječiji dodatak, članovi udruženja najavljuju novi prenatalni projekat. Mustafa Vlahovljak, predsjednik Udruženja „Porodice tri plus“ u “Novom danu” predstavit će porodičnu 3 plus karticu koja će porodicama u FBiH sa troje ili više djece pomoći u ostvarenju poboljšanog materijalnog položaja.

Klub borilačkih sportova“Balkan” Konjic & Casper GYM organizuje državno prvenstvo BiH u kickboxingu koje će se održati 21.maja 2022. godine u sportskoj dvorani “Konjičanka” u Konjicu. O prvenstvu, učesnicima, organizaciji prvenstva razgovaramo sa Asmarom Imamovićem.

“Novi dan” u petak gledajte od 8 do 11 sati.

Sa vama je Sanela Dujković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!