“Teško je očekivati da će se u Briselu desiti značajan pomak na putu BiH ka EU”

Vijesti 21. jun 202214:49 15 komentara
N1

Nakon posjete Bosni i Hercegovini predstavnici Zelenih u Parlamentu EU i Bundestagu su poručili da ne očekuju da će se u Briselu dogoditi značajan pomak na putu ka EU ovih rana. Poručili su da bi bilo dobro da građani BIH dobiju pozitivan znak, ali da je malo toga učinjeno na ispunjavanju EU.

“U RS od decembra postoje zakoni koji predstavljju povlačenje ingerencija sa nivoa BiH čime se podriva država” poručila je Tineke Strik dodajući da je Republika Srpska nešto što će nastaviti funkcionisati u okviru Bosne i Hercegovine.

“Jasno je koliko je ovaj problem veliki, posebno u svjetlu činjenice da državne institucije ne funkcionišu”, rekla je ova parlamentarka, dodala da je to samo iedno od očekivanja od vlasti u BiH.

“Potreba je sa se održe slobodni demokratski izbori. Očigledno je da će se održati, drago bi nam bilo je da to vidimo, ali žao nam je što to političari nisu mogli da urade. Sada je na građanima da odluče ko će da ih vodi”, rekla je Strik.

Jedna od tema Evropskog vijeća je i rat u Ukrajini poručili su, dodajući da se  Zalažu za perspektivu zemalja Zapadnog balkana, sa manjom izloženosti Rusiji i Kini.

“Potrebno je reći da se paralelno sa Ukrajinom i Moldavijom nastavljaju razgovori sa Albanijom i Skevernoj Makedoniji. Građanima je potrebno da vide napredak u BiH”, rekla je Strik.

Upozorili smo poltičari da usporavaju napredak ka EU. Na rat u Ukrajini se osvrnula i Fijola fon Kramon.

Delegacija Evropskog parlamenta i Bundestaga prošetala Baščaršijom

“Bila sam iznenađena nekih koji se smatraju neutralnim u BiH, a koji nemaju potrebu da kažu nešto o tom krvavom ratu. Ne moram vam govoriti zašto je važno usaglasiti spoljnu politiku, imali ste rat. Treba da se zapitate gdje vi stojite kasa je u pitanju krvavi rat u Ukrajini”. Fijola fon Kramon, dodajući da je u Banjaluci jučer vidjela političare, čula šokantne izjave i dosta skepticizma.

Onda je dodala da su spremn da daju status kandidata BiH pod konkretnim uslovima.

“Želimo da vidimo zemlje regiona na putu ka EU, posebno BiH. Mi kao Evropa smo dosta ujedinjeni zbog ruske agresije. Ne znamo gdje će Putin stati, moramo da izdržimo i solidarnost sa Ukrajinom”, rekla je.

Do sastanka Zelenih sa gradonačelnikom Prijeodra nije došlo, a kako objašnjavaju da njemu nije odgovarao setanak sa žrtvama nastradale djece Prijedora, a njima nije odgovarao sastanak bez njih.

“Zašto ne želite da razgovarate sa ljudima, ako ne želite sa njima, onda nema smisla ni da se susretnemo”, rekla je Strik.

Da je ovakvo ponašnje neprihvatljivo smatra i poslanik u Bundestagu Boris Mijatović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare