The Times: Zapad sprema sankcije za lidere bosanskih Srba da bi se izbjegao rat

Vijesti 13. nov. 202113:54 > 13:557 komentara
Podijeli:
Izvor: Milorad Dodik (Reuters)

Zapadne sile pripremaju niz sankcija protiv lidera bosanskih Srba koji zbog svojih poteza mogu da izazovu raspad BiH i pokrenu novi sukob na Balkanu, piše britanski list The Times.

„Prema diplomatskim izvorima, SAD i Velika Britanija pripremaju mjere za kažnjavanje nacionalističkog lidera bosanskih Srba Milorada Dodika, a Njemačka u Evropskoj uniji ima slična nastojanja“, naveo je list.

Iako je Dejtonski mirovni sporazum osigurao mir, Times piše da Zapad strahuje da bi „nove separatističke aktivnosti mogle da nanesu veliki udarac zapadnoj diplomatiji, posevno ukoliko se uzme u obzir neslavan završetak misije u Afganistanu“.

„Vlada SAD i Evropa strahuju da će raspad BiH zadati još jedan udarac diplomatiji ovih zemalja pogotvo poslije raspada afganistanske vlade koju su podržavale zapadne zemlje. Od svega što se dešava u BiH, najveću korist bi mogle da imaju Rusija i Kina koje šire uticaj na tom prostoru“, navodi se u tekstu Timesa.

U posljednjih nekoliko dana među diplomatskim krugovima intenzivirana je priča o uvođenju sankcija Miloradu Dodiku kao i drugim zvaničnicima u RS i kompanijama koje su povezane s njima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar