TI BiH: Stranke postavile 3.500 bilboarda, potrošile 9,6 miliona KM u kampanji

Vijesti 29. sep 202213:08 1 komentar
N1 (Ilustracija)

Iz organizacije Transparency International iznijeli su nekoliko podataka u vezi sa izbornim procesom, monitoringom izborne kampanje i predizbornim aktivnostima. Poručili su da je riječ o najskupljoj izbornoj kampanji do sada te da je opet prisutna zloupotreba javnih sredstava.

TI BiH je tri mjeseca pred izbore pratio ponašanje političara, političkih stranaka, javnih ustanova i preduzeća, a sve kako bi se utvrdile eventualne zloupotrebe javnih sredstava u svrhu izborne promocije, ali i nezakonite oblike izborne kampanje.

“Podaci do kojih smo do sada došli jeste ogromno povećanje javne potrošnje pred izbore. Imali smo oko 270 miliona KM koje su direktno podijeljene građanima u svrhu prikupljanja izborne podrške. Radi se o ovim jednokratnim tempiranim davanjima pred izbore po 100 KM ili koliko je koji nivo vlasti dijelio građanima. Imali smo ogromno povećanje sredstava u vezi sa javnim radovima i sve je to iskorišteno u svrhu izborne promocije pa su tako u svrhu toga značajna sredstva izdvajana za velike manofestacije koje su se organizovale i na kojima su se u pojedinim slučajevima direktno i slale predizborne poruke”, kazala je Ivana Korajlić, direktorica TI BiH.

Naglašava da je sve prisutnija praksa da se javna sredstv direktno koriste za promociju kandidata.

“To smo viđali pred Lokalne izbore 2020. godine, vidjeli smo sada pred ove Opće. Razni su primjeri gdje se zapravo koriste i površine koje su u vlasništvu javnih institucija, bilboardi i sl. ili se čak plaćaju direktno te promotivne aktivnosti iz budžeta, a na kraju se promovišu stranka i kandidati. Nažalost ono na šta smo i upozoravali da će se dogoditi nakon nametanja tehničkih izmjena Izbornog zakona jeste da su one bvrlo ograničavanje i da veliki dio ovoga o čemu pričamo i što se radi o direktnoj zloupotrebi javnih resursa, ovim odredbama nije regulisano. Prema postupanju Centralne izborne komisije možemo vidjeti da nije jasno definisano šta te direktne zloupotrebe podrazumijevaju. Mi smo CIK-u podnijeli oko 70 prijava, na početku su se one odnosile na preuranjenu kampanju i slične aktivnosti dok smo ove prijave za konkretne zloupotrebe javnih resursa i neprimjerene oblike ponašanja političkih subjekata mogli prijaviti samo u zvaničnom periodu izborne kampanje jer je nažalost zakon to tako ograničio. To znači da se mogu vršiti pritisci na birače, koristiti javne resurse i sl. sve dok ne počne zvanično izborna kampanja”, navela je Ivana Korajlić.

Urađena je i procjena troškova izborne kampanje, praćeno je oglašavanje u medijima, a posmatrači TI BiH na terenu su praktično fotografisali svaki bilboard.

“Kada govorimo i o bilboardima, oglašavanju na TV-u, društvenim mrežama i štampi i na skupovima, ono što možemo reći jeste da je za prve tri sedmice ovo jedna od najskupljih izbornih kampanja unazad sigurno nekoliko izbornih ciklusa poredeći ono što su stranke prijavljivale ranije i možemo reći da je u samo tri sedmice kampanje utrošeno preko 9,6 miliona KM, a u to nisu uračunati troškovi ove posljednje sedmice oglašavanja u medijima, na Facebooku i predizbornim skupovima. Već imamo najave da će neke estradne zvijezde iz regiona pjevati na pojedinim skupovima tako da će se ova cifra značajno povećati, a već je sada premašeno ono što su stranke predstavile kao eventualnu potrošnju”, poručila je Korajlić.

N1 (Press TI BiH)

Detaljnije, posmatrači su snimili oko 3.500 bilboarda i najviše novca na taj oblik oglašavanja potrošila je Stranka demokratske akcije (SDA), zatim Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), dok je PDP značajna sredstva izdvojio za medijsko oglašavanje, zatim SNSD, a SDA je tek na četvrtom mjestu. Stranci za BiH su u odnosu na prošle izbore najviše porasli troškovi kada se to poredi sa ostalim strankama.

“Kada je riječ o oglašavanju na društvenim mrežama, imamo zvanične podatke samo za Facebook i to samo ono što je on prepoznao kao političke oglase. Tu smo uračunali i oglašavanje stranaka i kandidata posebno pa smo sve to obračunali po strankama i tu je također najviše SNSD potrošio. Kada se sve sabere, na prvom mjestu je SNSD sa 1,6 miliona KM, zatim SDA sa 1,5 miliona KM i taj redosljed se može promijeniti u ovoj posljednoj sedmici, ali trendovi će ostati nepromijenjeni. Na četvrtom mjestu je PDP sa 670.000 KM, zatim SDP sa 640.000 KM. Gnberalno možemo reći da stranke nažalost ne prijavljuju u svojim izvještajima tačne iznose koje potroše na kampanju”, zaključio je Srđan Traljić, menadžer za odnose sa javnošću TI BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare