Tifa i Žera iz Goražda: Miljenici “pravih” Tife i Žere ali i publike

Vijesti 12. jul 202217:25 > 17:26 0 komentara
N1

Početak avgusta, već punih 25 godina rezervisan je za Festival prijateljstva u Goraždu. Ugostio je najveće muzičke zvijezde Balkana, a većina njih, prije ili nakon nastupa traži da upozna Tifu i Žeru. Tifu i Žeru iz Goražda

“Ja sam rek'o: Ja sam Kenan Garčević Žera iz Goražda a ovo je Samir Obarčanin Tifa. Imali smo jedno pet sekundi tišine. Nikom nije ništa jasno.” – Ovako je jedan od nastupa započeo neobični muzički duo iz Goražda. Pod nazivom “Tifa i Žera” nastupali su širom bivše Jugoslavije i bili poznati po odličnoj atmosferi ali i humoru. Jednom su, dolazeći u Vitez, na bilbordima vidjeli da istu noć nastupaju Tifa i Žera i pomislili da na njihovu svirku neće doći niko.
“I onda smo skontali da smo to mi. Čovjek je mudar bio a i tako je simpatično to bilo da je svaka karta prodata. To je klub neki koji je primao hiljadu ljudi a kad se nagura, bilo je dvije hiljade. I izlazimo mi i ja sam se izvinio publici tada, nekako je simpatično to. I mi smo doživjeli takvu renesansu da smo sa ovacijama ispraćeni. Tifa, Žera, sa aplauzom. Bilo me je i stid a bio sam i ponosan.” – prepričava Kenan Garčević Žera.
Goraždanski Tifa i Žera su nadimke dobili još osamdesetih, poznaju se i sviraju skupa od devedesetih a neočekivano su prestali prije dvije godine, kada je Tifa preminuo. Postali su prijatelji sa slavnim Tifom i Žerom koji su priču o njima širili na estradi. Šaljive scene su očekivane svaki put kad Crvena Jabuka svira u Goraždu a tako je bilo i nedavno.
“Simpatična je stvar, kad je silazio sa stagea, kaže: “Hajmo mi Žera, ime, da popijemo piće onako zagrljeni.”. Malo je i smiješno u tom momentu da sam doživljavao, kažu, hajmo da se slikamo sa Žerom. I ja očekujem Žeru a raja pravi šalu pa zagrli mene. I on govori: “Niko nije ništa pogriješio, sve je to u redu” – objašnjava Žera iz Goražda.
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!