TikTok: Pozivi na nasilje, izazov su i istražnim organima

Vijesti 22. okt 202207:38 2 komentara

Izazovi, svađe, uvrede, psovke, i nasilje na TikToku postaju svakodnevnica. S obzirom na to da su pratioci ovakvih sadržaja, uglavnom, djeca, ova društvena mreža planira da podigne dobnu granicu kako bi ih spriječila da pokrenu livestream. Pozivi na nasilje, izazov su i istražnim organima.

Zbog bržeg načina objave i podjele informacija i videa, ova mreža postala je najvažniji vid promocije kriminalaca. I veliki izazov za istražne organe koji veoma teško ove sadržaje kontrolišu i sankcionišu jer ugrožavanje sigurnosti, kao krivično djelo, nije precizno definisano.

Da kritičko mišljenje kod mladih gotovo potpuno izostaje, pokazuje i tendencija da je iz generacije u generaciju primijetan povećan broj sati koji mladi provode na društvenim mrežama, prateći, uglavnom, neprimjerene sadržaje.

Krivci su zapušteni obrazovni sistem, veoma nizak nivo medijske informacijske pismenosti, te samih roditelja koji, takođe, nisu dobili dovoljno kompetencija kroz obrazovni sistem da kroz odgovorno roditeljstvo vode djecu u digitalni svijet.

Opširnije u prilogu Tatjane Drljić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare