Tinja u opozicionim redovima u RS, a neki od njih već kucaju na Dodikova vrata

Vijesti 09. nov 202207:40 1 komentar

“Predsjedniče, oprostite nam našu prošlost” - mogli bi zavapiti neki na vrata Milorada Dodika. Tinja u opozicionim redovima, zbog optužbi da bi neki istaknuti opozicionari u narednom periodu rado pod skute budućeg predsjednika Republike Srpske. Interesantno, na Dodikova vrata već kucaju oni koji su u prethodnom periodu bili opozicija i njemu i opoziciji.

Na kraju jednog, a usred čekanja drugog mandata na čelu Vlade Republike Srpske valja se osvrnuti na učinjeno i dati još koje obećanje. Moguće da se upravo tim vodi stari/novi premijer Radovan Višković koji je krenuo u obnovu, da neravne puteve učini ravniji .

“Nije ovo jedini ravan put kroz Hercegovinu”, kazao je Višković.

Još ravniji trebao bi biti put do formiranja nove Vlade Republike Srpske. Viškovićev SNSD u tom poslu ne bi trebao imati probleme, a premijer ne isključuje ni moguća iznenađenja.

“Politika je puna iznenađenja, ja kad se vratim u neki period prije 10 i više godina, mislio sam da nikad sa nekim ljudima neću biti u prilici da popijem kafu a onda se desi da vam postanu eto tako bliski drugari”, dodao je Višković.

Referisao se Višković tako na vidno toplije odnose između aktuelnog gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića i lidera SNSD-a Milorada Dodika. Baš zbog zatopljenja odnosa Stanivuković se našao u svojevrsnom sukobu sa Nebojšomm Vukanovićem, predsjednikom Liste za pravdu i red, koji tinja prije svega na društvenim mrežama.

“Niko nije za njega glasao da bi on pravio simbiozu sa režimom ili da bi se onako ulizivao kao što ste vidjeli što me jako iznerviralo, on pokazuje Dodiku ovuda će biti most, a Dodik gleda: ‘Jeste, jeste tuda će biti'”, naveo je Vukanović.

“Kada ste opozicionar iz perspektive da vodite grad i kada ste opozicionar da nemate nikakvu, ali baš nikakvu odgovornost onda možete sve da kažete, onda može sve da stane pod kapu, ali ovako, ovako iskreno ne može”, istakao je Draaško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

Ko će gdje trebalo bi biti jasnije do polovine decembra do kada stari/novi premijer očekuje formiranje nove Vlade Republike Srpske. Ipak obistine li se Vukanovićeve tvrdnje, Stanivukoviću bliskih troje poslanika PDP-a mogli bi biti Dodiku taman potreban broj za dvotrećinsku većinu u Narodnoj skupštini.

Ako Stanivukovićevi ne žele, mogli bi poslanici iz Pokreta za državu. Nakon sastanka u Banjaluci, čini se, sa svojih pet poslanika u Narodnoj skupštini, kucaju na vrata lidera SNSD-a.

“Bez dileme zaključak formiramo klub u Narodnoj skupštini Republike Srpske sa nazivom Pokret za državu i bez dileme onog momenta kada budemo imali konstituirajuću sjednicu, kada se prihvate mandati vrlo rado ćemo se odazvati na konsultacije kod predsjednika Republike Srpske oko formiranja eventualne skupštinske većine”, kazao je Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH.

Iako zvaničnih kontakata, kako tvrde u Pokretu nije bilo, već se spekuliše da Milorad Dodik računa na njihovu podršku za izbor četvrtog delegata SNSD-a u Domu naroda Bosne i Hercegovine. Spekuliše se i da bi kadar SDA-a ponovo mogao u Vladu Republike Srpske.

“Kako ćemo mi na kraju odlučiti o tome ćemo donijeti odluku u okviru razgovora koji slijede. Mi ne isključujemo mogućnost saradnje s bilo kim na području ovog entiteta, u Narodnoj skupštini, na državnom nivou, ali nemamo oko toga zvanične odluke”, istakao je Edin Ramić, potpredsjednik SDA.

Do odluke bi se moglo kucati i na njihova vrata. Koliko su važni Dodiku za obezbjeđivanje četvrtog delegata, toliko mogu biti važni i opoziciji koja bi, ukoliko se Pokret za državu prikloni njima, mogla imati dva delegata. Osim na tom pitanju, ne očekuje se da koalicija Pokret za državu ima značajniji utjecaj u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare