TK će prvi dobiti vlast: Šta sada? Čeka se odluka HDZ-a

Vijesti 04. nov 202219:04 0 komentara

Tuzlanski kanton će prvi dobiti vlast nakon održanih izbora. Danas je potpisan Sporazum o formiranju skupštinske većine.

Zastupnici SDA i DF-a, potpisali su izjavu zajedno sa dva zastupnika PDA koji su mimo rukovodstva stranke postali dio vladajuće većine.

“Izjavom je definirano da će se u narednih 30 dana napraviti plan i program rada sa mjerama, koji će potpisati nova parlamentarna većina. Ovo nije zaključano, pozivamo i ostale koji misle dobro građanima i kantonu da pristupe”, rekao je Fahrudin Skopljak, predsjednik Kantonalnog obrora SDA TK.

Zahvaljući TK, SDA već je osigurala tri delegata u Klubu Bošnjaka Doma naroda Federalanog Parlamenta, uvjerni su u ovoj stranci, dok bi DF mogao imati dva delegata i to za Klub Srba i Klub Ostalih.

“U Dom naroda FBiH ću ići ja u Klub Srba, a Sandra Imširović u Klub ostalih. Klub Hrvata kontrolira HDZ, ko bude kontrolirao Klub Bošnjaka i Klub Srba, taj će biti u vlasti. Jednostavno. Isto tako na državnom nivou jer se iz federalnog Doma naroda bira državni Dom naroda”, kaže Žarko Vujović, zastupnik DF-a i predsjednik Skupštine TK.

Pregovori se vode i u ostalim kantonima. Kantonalni organi HDZ-a čekaju sjednicu Predsjedništva stranke u ponedjeljak na kojoj će razgovarati o implemenatciji rezulata općih izbora. Partnerstvo sa SDA ili stranakama Osmorke, Dragan Čović, predsjednik HDZBiH kaže:

“Čini mi se da će na federalnoj razini biti dvije grupacije stranaka koje će imati približno jednak broj mandata u Zastupničkom domu. Onda ostaje da se vidi tko će od njih imati većinu u bošnjačkom klubu u Domu naroda. Mi nekada kažemo da nas je SDA izigrao 100 puta i to je točno, ali isto tako SDP je dva puta napravio vlast s potpuno nelegitimnim predstavnicima Hrvata. Dakle, mi ćemo i to sagledati, ali ako netko danas ima legitimitet nacionalnog predstavljanja na drugoj strani, iskustva iz prošlosti neće biti remetilački faktor u pregovorima.”

Dok u HDZ ponavljaju kako su otvoreni za sve osim za DF, stranke Osmorke, koju predvode Naša stranka, SDP i Narod i Pravda jasni su kako neće koalirati sa SDA i SNSD-om, dok je HDZ nezaobilazan u odnosu na svoj rezultat. Osam stranaka potpisalo je i dokument programske koalicije koje će biti ponuđen budućim partnerima.

“Sa HDZ-om će se ići, HDZ je nezaobilazan, to sam i rekao prije izbora. Mogla bi postojati neka matematika ukoliko bi se DF uključio. Može se zaobići HDZ ako se uključi SDA, nećemo ići sa SDA i SNSD-om. Osam stranaka će imati sigurno ono što je potrebno u Domu naroda FBiH, minimalno je potrebno 11, vrlo vjerovatno ćemo imati 12, ali vidjet ćemo”, mišljenja je Damir Arnaut iz Naše stranke.

Da li je moguće formirati vlast bez SNSD-a, malo je vjerovatno da će na to pristati HDZ. U SDS-u su nakon ostavke rukovodstva posvećeni novim unutarstranačkim izborima, u PDP-u i dalje smatraju kako rezultati nisu legitimni

“Organi PDP-a i SDS-a razmotriće šta im preostaje da pravno vode ovu borbu i vidjećemo kakav će cilj biti. Ne trebaju odustati i trebaju pokazati kakve su malverzaciije bile”, kaže Mladen Ivanić iz PDP-a.

“Sada se sprema koalicija bez SNSD-a, bez SDA i HDZ-a i pokušava se napraviti ta kombinatorika.I zato opozicija u RS-u insistira da su oštećeni. Vijeće ministara ne prolazi kroz Dom naroda i na to ciljaju. Pokušava se opozicija tu uvući i to je potpuno pogrešna odluka. Vidjeli smo ranije kada imamo različite stranke na različitim nivoima vlasti, teško je donijeti odluke”, komentira Srđan Mazalica, iz SNSD-a.

Ništa u BiH nije nemoguće, pokazali su sazivi prethodnih godina. Jer nikada se nije radilo o programskim koalicijama, već interesnim ili matematičkim, legitimnim i onim koji su spremni pregovarati o foteljama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!