Tokom vikenda izvršeno 30 timskih inspekcijskih nadzora

Vijesti 02. feb. 202111:53
Podijeli:
Izvor: N1

Imajući u vidu još uvijek nepovoljnu epidemiološku situaciju u Kantonu Sarajevo, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS ulaže dodatne napore na prevenciji širenja i smanjenja rizika od bolesti Covid-19. Tako je u danima vikenda izvršeno 30 timskih inspekcijskih nadzora sanitarnih, tržišno-turističkih i inspektora rada u saradnji sa Jedinicom za podršku Ministarstva unutrašnjih poslova KS.

Nepoštivanje epidemioloških preporuka utvrđeno je kod četiri subjekta nadzora, neizdavanje fiskalnih računa kod tri, neprijavljen radnik u jednom, kao i jedan slučaj rada bez odobrenja nadležnog organa. Za navedene nepravilnosti kantonalni inspektori su izrekli ukupno osam prekršajnih naloga u iznosu 17.450 KM, saopćeno je iz KUIP-a KS.

Osim toga, tokom vikenda je izvršeno i osam sanitarno-inspekcijskih nadzora u tržnim centrima, zbog očekivane masovnije posjete, pri čemu je kod četiri subjekta nadzora utvrđeno nepoštivanje epidemioloških preporuka i na licu mjesta naložene hitne korektivne mjere, u cilju zaštite života i zdravlja ljudi.

Također, sanitarni inspektori su u danima vikenda vršili cjelodnevni nadzor na skijalištima Igmana i Bjelašnice, koji su bili izuzetno posjećeni i radi obilježavanja dana Igmanskog marša.

Na skijalištima obje olimpijske planine tokom mjeseca januara je izvršeno 13 inspekcijskih nadzora s ciljem kontrole poštivanja naredbe Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i specifičnih mjera za skijališta Zavoda za javno zdravstvo FBiH, koje su obavezujućeg karaktera.

Kod utvrđivanja kršenja epidemioloških mjera inspektori, zbog hitnosti, korektivne mjere nalažu usmenim putem u momentu nadzora, a zapisnikom konstatuju činjenično stanje u skladu sa članom 57. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Takve mjere, zbog kratkog roka se otklanjaju odmah, a uglavnom se radi o uspostavljaju distance na pojedinim liftovima, navodi se u saopćenju.

Inspektori KUIP-a i dalje nastavljaju ulagati maksimalne napore kako bi se osiguralo provođenje svih propisanih epidemioloških mjera i smanjila mogućnost zaraze u KS.

Iz KUIP-a KS pozivaju privredne subjekte, ali i građane, na strogo poštivanje propisanih mjera i preporuka kriznih štabova, kako bi zajednički doprinijeli zadržavanju i poboljšavanju postojećeg stanja u vezi sa epidemijom Covid-19.

Komentari

Vaš komentar