Toplane će djelimično grijati alternativnim gorivom zbog redukcije plina u KS

Vijesti 12. jan 202209:56 0 komentara
N1

Iz KJKP “Toplane - Sarajevo” obavještavaju korisnike centralnog grijanja da su u narednim danima prinuđeni da zagrijavanje djelimično vrše putem alternativnog goriva, a zbog redukcije prirodnog plina u Kantonu Sarajevo.

Naime, naveli su da su ih iz preduzeća Sarajevogas obavijestili da je Energoinvest ograničio isporuku prirodnog plina prema njima, te da stoga Toplane moraju reducirati potrošnju prirodnog plina na 300.000 Sm3.

Budući da Toplane kao osnovno gorivo za proizvodnju toplotne energije koriste prirodni plin, a kako Energoinvest kao glavni dobavljač prirodnog plina nije nabavio dovoljne količine tog energenta, te je reducirao njegovu isporuku, istakli su da Toplane danas, na dijelu svojih kotlovskih postrojenja vrše zagrijavanje putem alternativnog goriva, kako bi korisnici imali kontinuiranu isporuku toplotne energije, stoji u saopćenju.

“Imajući u vidu da zbog vremenske prognoze koja u narednim danima predviđa značajan pad temperature te zbog ograničenog obima isporuke prirodnog plina, a uslijed problema Energoinvesta da obezbijedi dovoljne količine plina, Toplane obavještavaju svoje korisnike da su sva kotlovska postrojenja trenutno u pogonu sa ustaljenim režimom rada. S obzirom na to da su određene količine alternativnog goriva potrošene u protekloj sezoni, te shodno činjenici da pri niskim temperaturama zagrijavanje putem alternativnog goriva možemo vršiti od 1-2 dana, očekujemo da će Energoinvest u saradanji sa Vladom Kantona Sarajevo obezbijediti dovoljne količine plina kako bi se trenuta situacija prevazišla”, poručili su iz Toplana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!