Toplane isključene sa gasnog sistema, apel građanima KS

Vijesti 24. jan 202218:25 > 18:28 1 komentar
N1

KJKP “Sarajevogas” danas je saopštio kako je ograničena isporuke gasa od dobavljača Energoinvesta d.d. Sarajevo, koja nije dovoljna za snabdjevanje svih kupaca u Kantonu Sarajevo, posebno u periodu kada dolazi do značajnog pada temperature, kao što je najavljeno za naredne dane.

“Kako bi se očuvao gasni sistem i osiguralo snabdjevanje gasom kupaca koji nemaju mogućnost korištenje alternativnih goriva, ekipe KJKP “Sarajevogas” su u dogovoru sa KJKP “Toplane- Sarajevo” na terenu i sa gasnog sistema isključuju sve kotlovnice koje mogu koristiti lož ulje. Također, danas su informisani i svi veliki privredni i poslovni subjekti, a koji imaju tu mogućnost, da od sutra koriste isključivo alternativna goriva. Ovo je neophodno jer u slučaju pada pritiska u gasnom sistemu ispod granice funkcionalnosti, odnosno nesrazmjerne potrošnje prirodnog gasa u odnosu na ograničene količine koje su na raspolaganju može doći do dugoročnog prekida isporuke za cca.60.000 individualnih potrošača u Kantonu Sarajevo a koji nemaju mogućnost korištenja alternativnih goriva. Također, apelujemo na sve potrošače da racionaliziraju potrošnju”, naveli su iz ovog preduzeća.

Nestabilnosti gasnog sistema, doprinjela je i dvostruko veća potrošnja ArcelorMittala u odnosu na uobičajnu, što predstavlja problem u situaciji kada Energoinvest za FBiH isporučuje ograničene količine gasa, dodali su iz “Sarajevogasa”.

“Ukoliko se steknu uslovi za isporuku dovoljnih količina gasa, svi potrošači će biti na vrijeme informisani. O svemu je obavješteno Ministarstvo komunalne privrede, infrastrkture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS”, stoji na kraju saopštenja KJKP “Sarajevogas”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare