Toplane Sarajevo: Alternativnog goriva nema još puno, nabavite ili nema grijanja

Vijesti 13. jan 202213:05 > 13:40 1 komentar
morgueFile

Zalihe alternativnog goriva u sarajevskim Toplanama ima za pet do sedam dana ukoliko temperature budu niže, no ukoliko se nastave veliki minusi, zalihe mogu trajati svega dva dana, upozorila je glasnogovornica KJKP Toplane Sarajevo Irma Aščerić u izjavi za N1.

“Kako ste obaviješteni, Toplane su tokom jučerašnjeg dana prešle na alternativna goriva baš zbog redukcije prirodnog gasa u KS. Mi smo od Sarajevogasa obaviješteni da je Energoinvest ograničio isporuku gasa prema njima pa prema tome su nas obavijestili da i mi moramo reducirati potrošnju prirodnog gasa. S obzirom da Toplane Sarajevo kao osnovno gorivo za proizvodnju toplotne energije koristi prirodni gas, a kako Energoinvest kao glavni dobavljač prirodnog gasa nije nabavio dovoljne količine gasa, te je reducirao isporuku istog, Toplane Sarajevo su od jučer na dijelu svojih kotlovskih postrojenja počele da zagrijavaju putem alternativnog goriva kako bi naši korisnici imali kontinuiranu isporuku toplotne energije”, kazala je Aščerić na početku izjave.

Kako navodi dalje, očekuju da će Energoinvest u saradnji sa Vladom KS obezbijediti dovoljne količine gasa kako bi se trenutna situacija uspješno prevazišla.

S obzirom da su određene količine alternativnog goriva potrošene u protekloj sezoni te shodno činjenici da pri niskim temperaturama zagrijavanje putem alternativnog goriva možemo vršiti jedan do dva dana eventualno, očekujemo da će Energoinvest u saradnji sa Vladom KS obezbjediti dovoljne količine gasa kako bi se trenutna situacija prevazišla. Što se tiče kotlovskih postrojenja Toplana Sarajevo ona su sva u pogonu sa ustaljenim režimom rada”, kazala je.

Komentirajući izjave Energoinvesta da su bespotrebno uznemirili javnost te da time prikrivaju svoju nepripremljenost kada je u pitanju nabavka goriva, Aščerić je rekla da to apsolutno nije tačno.

“Kako sam upućena, oni su oni rekli da nema problema što se tiče te nabavke gasa. Međutim nas su iz Sarajevogasa, kao što sam rekla, obavijestili da su oni ograničili isporuku prirodnog gasa prema Sarajevogasu, a Sarajevogas je onda nas obavijestio da mi moramo reducirati dnevnu potrošnju prirodnog gasa. Što znači da dovoljnih količina gasa nema“, ističe Aščerić.

Alternativnog goriva nema dovoljno, dodala je.

Nama, kao što sam već napomenula, osnovno gorivo je prirodni gas, a to je iz razloga efikasnijeg rada postrojenja, ali i poznatih razloga ekološke prirode. A alternativna goriva samo u slučajevima kad je tehnički nemoguće snabdijevanje prirodnim gasom kao što je to sada slučaj. Mi imamo informaciju da oni nisu nabavili dovoljnu količinu gasa. Mi smo jučer pozvali predstavnike EI da oni posjete Toplane i da vide odnosno da se uvjere koliko kotlovnih postrojenja vrši zagrijavanje putem alternativnih goriva a to iz razloga jer su oni rekli da mi nemamo dovoljno alternativnog goriva, da je to sasvim normalno da mi treba da pređemo na ta goriva u ovakvim slučajevima, ali s druge strane oni su glavni dobavljači priirodnog gasa za KS tako da mislim da su oni trebali to da obezbijede“, dodala je.

Poručila je da zalihe alternativnog goriva pri niskim temperaturama zraka kao što su trenutne mogu trajati svega jedan do dva dana.

Mi imamo određene zalihe alternativnog goriva jer ne postoje kapaciteti za veće zalihe goriva, mi na vrijeme nabavimo koliko je moguće tih zaliha jer takvi su kapaciteti ne možemo lagerovati veće količine alternativnog goriva i to za vrijeme kada temperature nisu niske – može biti dovoljno za 5-7 dana međutim kada su ovako veliki minusi to može trajati eventualno jedan do dva dana tako da se nadamo da će oni nešto po tom pitanju uraditi i da će se obezbijediti dovoljne količine tog alternativnog goriva kako bi svi kupci mogli biti snabdjeveni plinom“, zaključila je Aščerić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare