Toplane Sarajevo: Građani neće ostati bez grijanja

Vijesti 04. feb. 202119:47
Podijeli:

Zbog sanacije kvara na dionici gasovoda Šepak - Zvornik u petak će na 24 sata biti obustavljena isporuka prirodnog gasa. Gas će ipak imati domaćinstva, zdravstvene i socijalne ustanove, iz akumulacija, a svi ostali će preći na korištenje alternativnih goriva. Ipak, na građane se apeluje da budu racionalni u potrošnji. Nadležni kažu, kvar će biti saniran sutra.

Sanacija kvara koji je izazvao curenje prirodnog gasa u mjestu Roćevići kod Zvornika zahtijeva veće radove, te je neophodno potpuno obustaviti isporuku prirodnog gasa. Ipak, gasom će neometano biti snabdjevena domaćinstva, zdravstvene i socijalne ustanove, a na građane se apeluje da racionalno koriste gas.

“Snabdijevanje će, u ovom periodu, kada neće biti dotoka gasa biti iz transportnog sistema iz akumulacija. Nadamo se i prema ovim procjenama koje smo dobili i od našeg dobavljača da će ove količine, koje će biti akumulirane u sistemu biti dovoljne ukoliko radovi budu izvođeni planiranom dinamikom”, kaže Nusret Palavra, izvršni direktor ”SarajevoGas”.

Dužeg prekida u snabdijevanju gasom ne bi trebalo biti, jer se radi o rutinskoj proceduri zamjene cijevi, saopštili su iz kompanije ”Gas promet” Pale.

“U nekom dijelu gasovoda ostaće dovoljne količine gasa da se jedan period građani Sarajeva mogu snabdijevati gasom. Neće doći, znači, do dužeg prekida u snabdijevanju, kvar će na gasovodu između Šepka i Karakaja biti saniran u petak”, ističe Milenko Todorović, savjetnik direktora, ”Gas Promet” Pale.

“Onaj gas koji bude zadržan u cijevi može izdržati, ako bi svi radili i Toplane i svi, negdje maksimalno do 12 sati u petak. Naš je pokušaj, da prelaskom na alternativna goriva pokušamo što više iskoristiti tu akumulaciju, da građani odnosno individualni potrošači imaju prirodni gas. Prema tom scenariju, bojimo se, kako sada stvari stoje da možemo izdržati negdje do tri sata poslijepodne u petak. I upitno je dalje nabdijevanje potrošača iza tri”, dodaje Almir Bećarević, pomoćnik direktora, ”BH Gas”.

Ono što nije upitno je da građani neće ostati bez grijanja. Toplane su spremne i preći će na alternativna goriva.

“Kvalitet isporuke toplotne energije će ostati nepromijenjen. Alternativna goriva, a to je mazut i lus i luel lož ulja su spremna i oni će nastaviti proizvoditi toplotnu energiju. Postoji jedan manji dio kotlovnica koje su krovne kotlovnice koje nemaju alternativu i jedino mogu raditi na prirodni gas. Za sada, procjene govore da će one nastaviti raditi jer je njihov broj neznatan i neće puno uticati na potrošnju gasa”, navodi Denijal Bašić, ”Toplane Sarajevo”.

Iz Toplana tvrde da imaju dovoljno zaliha alternativnog goriva i u slučaju duže obustave isporuke gasa. Što je možda umirujuće sa jedne strane, ali u kontekstu zagađenja vazduha i najavljenih stabilnih vremenskih prilika, to je još jedan problem za koji nema brzog rješenja.

Komentari

Vaš komentar