Tradicionalno tucanje jajima: Ljuto rivalstvo Fojnice i Kiseljaka

Vijesti 17. apr 202218:40 0 komentara
N1

Tradicionalno tucanje jajima u nekim mjestima nije samo obilježje blagdana, nego i stvar prestiža. Tako se u Kiseljaku održava takmičenje između domaćina i ekipe iz Fojnice. Ljuto rivalstvo traje više od 20 godina.

Stotine jaja pripremljeno za takmičenje. Novi ”derbi” odnosno ”rat jajima” samo što nije počeo. Decenije takmičenja, a žar i dalje ista.

”Danas ćemo, nadam se, u Fojnicu odnijeti pobjedu. Da li je veliki rivalitet? Nema većeg. To vam je kao Barselona – Real, ili recimo… Željo-Sarajevo” – kaže Branko Stanić, predstavnik ekipe Fojnice.

I Fojničani i Kiseljačani jaja za turnir spremaju godinu dana. Prestiž je veliki. Na račun gubitnika šale se zbijaju sve do naredne godine i novog takmičenja.

Vlatko Bilare, iz ekipe Kiseljaka poručuje:
”Kako znate da je neko jaje tvrdo? Od zube udarate… jak je zvuk od zube udara, nije tup nego oštar zvuk. Evo… ovo je dobro”.

Učestvuje 17 takmičara iz jedne i druge ekipe. Slijedi izvlačenje protivnika.

“Tuca se po 30 jaja. Ide prvi, ide drugi krug. Ko prođe taj ide u drugi krug. Kome ostane najviše jaja pobjeđuje, standardna su to pravila. U zadnjih 20 godina mi smo bili pobjednici 17 puta” – dodaje Žarko Tuka iz ekipa Kiseljaka.

Respekt i strah od protivničkih jaja uvijek postoji. Posljednje provjere su u toku.

Zdravko Bošnjak, koji je predstvavljao Fojnicu kaže da ima zeta u protivničkoj ekipi. “On je najbolji. Sada je u Kreševu sa jednim 30 komada, i ostalo je čitavo i opet otišao na turnir. To mu jaje nije otišlo u školjku, zamislite kakva su ostala. Ali, da ne čuje niko… ha-ha, mi ćemo pobijediti”.

No, obilježavanje Uskrsa, kao i druženje na prvom je mjestu. Sve to privlači i bh dijasporu.

”Dolazim svake godine radi tradicije, radi tucanja, radi druženja i šta drugo reći… neka najbolji pobijediti. Ljepota je ovdje druženje, sama organizacija, tradicija… jednostavno je ovo i druženje i čast” – kaže Boris Lukenda.

Publika spremna. Takmičenje počinje. Pobjednik će biti poznat tek kasno u noć. Slast pobjede, kažu i jedni i drugi, ništa ne može zamijenitii. Ovo su čekali godinu dana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!