Traži se zabrana obavljanja funkcija za Novalića i Milićević

Vijesti 10. mar 202118:47 0 komentara

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine zatražilo je, u nastavku suđenja u predmetu Fadil Novalić i drugi, mjere zabrane obnašanja dužnosti premijera Novaliću, te ministrice financija i doprimijerke optuženoj Jelki Miličević. Mjere zabrane zatražene su i za Fikreta Hodžića i Fahrudina Solaka. Sud BiH ima rok od 24 sata da odobri ili odbaci predložene mjere zabrane. Obrana optuženih jednoglasna: politički motivirani proces.

Usred glavnog pretresa, Tužiteljstvo priređuje iznenađenje. Traži mjere zabrane. Fadilu Novaliću da obnaša dužnost premijera, da ne smije ulaziti u prostorije Vlade, niti kontaktirati sa svjedocima, kojima je nadređen. Iste mjere tužitelj traži i za Jelku Miličević, za koju smatraju da ne bi trebala raditi poslove ministrice financija i dopremijera, niti utjecati na svjedoke. Mjeru zabrane posjećivanja prostorija FUCZ-a i komunikacije sa svjedocima, traži se i za Fahrudina Solaka, dok bi Fikretu Hodžiću tužiteljstvo zabranilo akivnosti u Srebrenoj malini, posjetu prostorijama firme, kao i kontakt sa uposlenicima – svjedocima.

“Ja mislim da je konačni cilj bio, a to je legitimno pravo tužioca, za šta vjerujem da Sud neće prihvatiti – a to je da, u stvari, optuži ova lica i da ih skine sa funkcije. To su politički ciljevi, to nisu pravni ciljevi”, smatra Senka Nožica, advokatica Jelke Miličević.

Tužitelj Mirza Hukeljić, tvrdio je da se rukovodio demokratskim standardom, koji nalaže da dužnosnici protiv kojih je potvrđena optužnica, ne bi trebali obnašati dužnosti.

Također, smatra da optuženi imaju političku moć, koju bi mogli zloupotrijebiti za utjecaj na Sud, ali i na svjedoke, kojima su direktno nadređeni. S druge strane, obrana je tvrdila da nema utemljenja za ove mjere zabrane, jer su svi svjedoci već ispitani u fazi istrage, niti je iko od njih prijavio bilo kakav pritisak od optuženih.

Obrana Fadila Novalića tvrdila je kako bi zabrana rada u funkciji premijera izazvalo veliku političku krizu u Federaciji. Nastavak glavnog pretresa, zapravo je zakazan kako bi se čulo uvodno izlaganje obrane Jelke Miličević. Advokatica Nožica osporavala je navode iz optužnice da je ministrica nasavjesnim radom u službi prouzorčila novčanu štetu, da je znala da je riječ o nabavi respiratora, koji se ne mogu koristiti u jedinicama intenzivne njege.

“Svi dokazi koji su provedeni u toku postupka nedvojbeno ukazuju da je cijeli proces proveden transparentno, zakonito, a pogotovo u odnosu na moju branjenicu. Ne postoji niti jedan materijalni niti subjektivni dokaz koji ukazuje da je ona počinila bilo koju nezakonitost”, tvrdi Nožica.

Tužitelj imao je primjedbu na rad sudbenog vijeća, tvrdeći da stranke u postupku nemaju jednak tretman, što je izazvalo burnu raspravu sa predsjednicom Vijeća Džemilom Begović.

Novalić, Solak, Hodžić optuženi su za krivičnog djela udruživanje radi činjenja krivičnih, a Miličević za nesavjestan rad u službi, u vezi sa nabavom 100 respiratora, vrijednosti preko 10 miliona maraka, posredstvom Srebrene maline.

Nastavak suđenja zakazan je za 19. mart, kada će Tužiteljstvo izvesti jednog svjedoka, ali i pet metarijalnih dokaza.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!