“Tražimo bezuvjetno izvinjenje Milanovića žrtvama genocida i državi BiH”

Vijesti 03. dec 202118:30 > 18:581 komentar
Podijeli:
Zoran Milanović se 2012. godine poklonio žrtvama genocida u Srebrenici
Izvor: Zoran Milanović se 2012. godine poklonio žrtvama genocida u Srebrenici (ELVIS BARUKCIC / AFP)

Institut za istraživanje genocida u Kanadi traži od predsjedniku Republike Hrvatske bezuvjetno izvinjenje žrtvama genocida u Srebrenici i izvinjenje državi Bosni i Hercegovini.

IGK najoštrije osuđuje i potpuno odbacuje sramne, anticivilizacijske izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića u kojime je, kako ističu, neljudski rekao da Srebrenica nije sveto pismo.

Vezane vijesti

“Izjave Milanovića kojima omaložava žrtve genocida u Srebrenici, ali i presude međunarodnih i nacionalnih sudova i mnogobrojne rezolucije i deklaracije parlamenata država širom svijeta, te same UN, označavaju ga kao lidera hrvatske velikodržavne ideologije, koja ima cilj stvaranje velike Hrvatske na račun podjele i uništenja države Bosne i Hercegovine i posebno bošnjačkog naroda. Sa njim se međunarodna zajednica, a posebno Evropska Unija mora posebno, hitno zabavati.

Milanoviću poručujemo da je prošlo vrijeme velikohrvatske nadmoćnosti i nametanja “istina” koje su, ustvari, najobičnije podvale i laži. On treba znati da je Bosna i Hercegovina ostala državna i društvena zajednica kroz dugu svoju povijest. Za razliku od Hrvatske, Bosna i Hercegovina je imala dublju državnu i društvenu slobodu zahvaljujući svome historijskom, državnom trajanju. Zato je teško zamisliti ideju Evrope poslije zločina agresije i udruženog zločinačkog poduhvata Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu, zločina koji je dubinu bosanskohercegovačke državne slobode sveo na njegov prezir države Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina je stoljećima svjedočila da se može u miru živjeti sa različitostima i to Milanoviću najviše smeta”, naveli su iz IGK-a.

Kao što su se patriote u i van Bosne i Hercegovine uspjeli suprotstaviti velikohrvatskom agresoru, tako će se i dans suprostaviti Milanoviću i sličnim koji rade protiv jedne evropske države čiji društveni modus je uzela Evropska Unija za svoju zajedničku egzistenciju, dodali su iz Institut za istraživanje genocida u Kanadi.

“Milanović mora računati na one koji se neće odreći svoje države. Njegova kontinuirana antibosanska kampanja je osuđena od svih istinskih prijatelja ponosne države Bosne i Hercegovine. Bosanskohercegovački narodi i građani, posebno oni u Kanadi, ga preziru. Milanović učestvuje u Čovićevom udruženom antidržavnom, antibosanskom poduhvatu sa Dodikom i Vučićem u razbijanju jedinstvene i suverene države Bosne i Hercegovine. Njegove izjave imaju samo jedan cilj sakrivanje grijeha Hrvatske u agresivnom razbijanju jedinstvene i suverene države Bosne i Hercegovine. Hrvatska politika se nikada do kraja nije ogradila od razbijanja države Bosne i Hercegovine.

Njegove izjave jasno govore da on, kao predsjednik Hrvatske, stoji iza najnovije reinkarnacije politike iz devedesetih godina, politike koja je uspostavila paradržavu u suverenoj i međunardno priznatoj državi Bosni i Hercegovini, takozvanu Hrvatsku Republiku Herceg Bosnu, koja je pravosnažno osuđena od Haškog tribunala”, podsjećaju iz IGK-a.

Dodaju da je Bosna i Hercegovina ponosna zemlja njenih hrabrih sinova i ponosnih kćeri koji su uvijek budni i prkosni od sna.

“Zato njegove neljudske izjave ne mogu ništa ugroziti u Bosni i Hercegovini. Ali zato govore o njegovoj ličnosti, političkoj profilaciji i liderskim težnjama koji će završili na marginama povijesti. IGK poziva na jačanje bosanske koalicije sa misijom borbe protiv antibosanstva i antibošnjaštva, negiranja bosanskoga identiteta, bosanskog jezika, bosanske kulture, historije i tradicije i samog bića države Bosne i Hercegovine, borbe za institucionalizaciju kulture sjećanja, koja će bosansko državno pitanje uzdići kao kosmičko pitanje od koga zavisi opstanak ne samo države Bosne i Hercegovine, već i mnogih državnih zajednica u svijetu.

IGK poručuje da smo svjesni ovakvih “prijatelja” i da još jače lobiramo za državu. Mi ne odustajmo od naše Bosne i Hercegovine. Pozivamo bosanskohercegovačku dijasporu da se ujedini na platformi bosanske koalicije. Učimo našu djecu o prirodnoj i društvenoj ljepoti Bosne i Hercegovine. Ne smijemo dizati ruke od Bosne i Hercegovine zbog onih koji su se žrtvovali da bi se u njoj danas živjelo i da bismo mogli otići u svoju rodnu grudu. Bosna i Hercegovina je preživjela i gore neprijatelje u prošlosti”, stoji na kraju reakcije IGK-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar