“Treba biti zabrinut, ali BiH nije u istoj poziciji kao Ukrajina”

Vijesti 25. feb 202219:21 1 komentar

Od mogućeg prelijevanja nestabilnosti iz Ukrajine na regiju Zapadnog Balkana, strahuju mnogi. Neki i prijete, poput Dušanke Majkić, koja danas podsjeća na rusku prijetnju Bosni i Hercegovini zbog puta u NATO. Iz američke ambasade odgovaraju - treća strana neće odlučivati o NATO putu BiH.

Pojačavanje prisustva međunarodnih vojnih snaga je važan signal za sve u Bosni i Hercegovini. Trebalo se desiti i ranije, s obzirom na brojne prijetnje ugrožavanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta države, kaže član Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović. Treba biti zabrinut, no Bosna i Hercegovina nije u istoj poziciji kao Ukrajina.

“Ali ne treba da se bojimo, mislim da je Bosna i Hercegovina u drugačijoj situaciji. Bosna i Hercegovina funckionira na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma. NATO savez je dužan da štiti Dejtonski mirovni sporazum, to je njegova obaveza po Dejtonskog sporazumu i ja vjerujem da će to ako bude bilo potrebno tako i biti”, rekao je Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH.

EUFOR i NATO na djelovanje u BiH obavezuje Rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a iz 2004. godine, u kojoj između ostalog stoji: da kao nasljednici SFORA u svrhu očuvanja Dejtonskog mirovnog sporazuma imaju obavezu djelovati kada je neophodno, pa čak i upotrijebiti silu. Ipak, neki smatraju, u ovom trenutku, ni to nije dovoljno.

“U Bosni i Hercegovini se treba djelovati politički. U BiH uopšte ne trebamo čekati situaciju da bude sigurnost dodatno ugrožena, mi ne trebamo čekati ukrajinski scenarij. BiH ako želi EU da spašava, spasit će je na način da je što prije integrira”, pojasnio je Alija Kožljak, bivši predstavnik BiH pri NATO.

Pozivi da se posebna pažnja obrati sada na Zapadni Balkan, stižu sa svih strana.

“Treba paziti na stabilnost i na situaciju i na Kosovu i u CG i u BiH tu poruku smo poslali”, istakao je Andrej Plenković, premijer R Hrvatske

Pojedini mediji nedavno su objavili kako bi Beograd uskoro trebao posjetiti saradnik ruskog predsjednika, obavještajac, Nikolaj Patrušev. Jedna od tema trebale bi biti izjave Sergeja Lavrova o navodnim plaćenicima s Kosova, iz Albanije i BiH koji se bore na ukrajinskoj strani. Ova priča, smatraju mnogi, mogla bi dati razlog Rusiji za još veću podršku pojedincima u regiji.

“U BiH i u Srbiji kroz korištenje između ostalog tog etničkog i revizionističkog narativa moguće situaciju dodatno destabilizirati”, naglasio je Dejan Jović, politolog.

“Sada počinje razdoblje u kojem će NATO savez imati izrazito veliku obavezu i vojno i politički se angažirati u BiH”, mišljenja je Davor Gjenero, politolog.

No, Milorad Dodik kaže, nema ništa protiv 500 dodatnih EUFOR-ovih vojnika, jer Republika Srpska nema plan za destabilizaciju. Dok s Kosova već šalju upozorenja Srbiji da će se u slučaju napada na njih, Srbija suočiti s kosovskom policijom, ali i NATO vojnicima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare