Trgovci u borbi za svoja prava: “I grob, i rob! Šta nam još spremate?”

Vijesti 01. maj. 202113:47
Podijeli:
Protest radnika trgovine u Sarajevu
Izvor: Foto: Faruk Zametica/N1

Članovi Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH protestovali su danas u Sarajevu. Njima se pridružila i nekolicina građana koji su iskazali suosjećanje s trgovcima koji nisu prestajali s radom čak ni u najgorem periodu pandemije kada je sve bilo zatvoreno.

Svakodnevno su ugrožavali svoje zdravlje da bi bili na usluzi građanima, ali njih nema na listama prioriteta za donošenje zakona niti za vakcinaciju.

“Prvi maj je, a mnogi radnici u trgovni i uslužnim djelatnostima su na svojim poslovima. Odlučili smo se na protest da potaknemo vlasti, ali i da radnicima kažemo da nisu sami. Ovo je i znak pažnje i suosjećanja za radnike koji na Međunarodni praznik rada moraju biti na svojim poslovima kako bi prehranili porodice”, rekao je Dražen Janko.

Građani koji su pružili podršku kazali su kako trgovcima treba osigurati da ne rade na praznike, da ne rade nedjelje i da imaju veće plate, plate koje su prikladne za dostojanstven život jednog čovjeka.

Prolazeći pored institucija vlasti i ulicama Sarajeva pokazali su parolu s porukom koja jasno oslikava u kakvoj situaciji se ovi radnici nalaze: “I grob, i rob. Šta nam još spremate?”.

Poručili su da je njihova borba svakodnevna i da neće odustati. Ukoliko se vlasti ne probude, ostat će i be ove vrste radnika koji će u potrazi za boljim životom, poput mnogobrojnih građana, otići van BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar