“Tri doktorice su iznijele cijelu pandemiju i uradile 205 hiljada testova”

Vijesti 20. jan 202219:14 0 komentara
N1

Da pandemija ne posustaje govore i današnji podaci. U Bosni i Hercegovini danas 2969 pozitivnih i više od 30 preminulih. Testirano je nešto više od 6000 uzoraka, a i po broju testiranih i po broju potvrđenih slučajeva prednjači Federacija Bosne i Hercegovine. Iako preovladava blaža klinička slika kod oboljelih, stanje se usložnjava, jer se polako pune i bolnički kapaciteti.

Ovog četvrtka na banjalučkoj pijaci, tek pokoji kupac na odjelu voća i povrća mjerka cijene, pazeći na sopstvenu kupovnu moć, pa tu i tamo pazari za zdravlje, jer voće i povrće u hladnim danima štite.

“Štitim  se koliko se može. Uzimam voća, povrća, limuna, čajeva”, govori nam Banjalučanka.

“Uzimam kivi, bananu.. Pa nije baš puno vitamina kao u narandži, ali ja to ne volim”, dodaje nam još jedan sagovornik.

Voljeli ga ili ne voće pomaže tokom cijele godine, ali nažalost ne spasava od korone. I to nam potvrđuju brojevi. Preko 50% zaraženih odnosi se na radno sposobno stanovništvo.

“Najmanji broj oboljelih imamo u dobnim skupinama do pet godina, do jedan odsto, zatim nam idu osnovni i srednjoškolci, znači ta dobna skupina”, govori Vesna Samardžija, epidemiolog u Domu zdravlja Banjaluka.

A njih je u Banjaluci oko 3% pozitivnih – bitan postotak, jer u ponedjeljak počinje drugo polugodište. Procenti pozitivnih po starosnim grupama slični i u Sarajevu, gdje građani kritikuju rad kovid call centara.

U Sarajevu i u Banjaluci iz dana u dan dugi redovi za testiranje, ali brojevi testiranih, pa i pozitivnih, u dva entiteta bitno drugačiji.

Do sada je tako, Federacija Bosne i Hercegovine testirala čak 1.119.131 uzoraka, Republika Srpska 391.193 uzoraka. U dvije godine pandemije je tako u Federaciji potvrđeno preko 212 800 pozitivnih, a u Republici Srpskoj gotovo 102 hiljade.

Šta je razlog tolike razlike u brojevima?

“Više od 205 hiljada PCR testova je uradila laboratorija Instituta za javno zdravstvo, što je 55% od ukupnog broja testova u Republici Srpskoj, a mi imamo pet laboratorija u Republici Srpskoj. Znate koliko imamo mikrobiologa? Tri. Tri doktorice su iznijele cijelu pandemiju i uradile 205 hiljada testova”, saopštila je Jela Aćimović, pomoćnica direktora za medicinske poslove u IZJZ RS.

Ljudski kapaciteti u zdravstvenim ustanovama u aktuelnom talasu pod najvećim su udarom od početka pandemije. Ipak, ljekare tješi blaža klinička slika koja preovladava kod pozitivnih. Uprkos tome, bolnički kapaciteti se polako popunjavaju, a stručnjaci iz Banjaluke kažu – kada se brojevi iz dva entiteta preračunaju, dobije se sličan rezultat.

“U toj situaciji, možda i ne treba osobe sa istom kliničkom slikom, gdje smo već dokazali da neki imaju covid 19 testirati”, izjavila je Antonija Verhaz, načelnica Klinike za infektivne bolesti UKC RS.

Bez obzira na broj testiranih, u odnosu na dobijeni rezultat, kažu medicinski radnici, broj pozitivnih je svakako veći, jer brojni testiranje ili ne izvrše uopšte, ili ga vrše uz pomoć kućnih testova. Institut za javno zdravstvo Republike Srpske prilagdio je Uputstvo posljednim odlukama Štaba za vanredne situacije.

Između ostalog, u izolaciju sada neće članovi domaćinstva pozitivnih koji su unazad šest mjeseci prebolovali virus ili su vakcinisani sa dvije ili tri doze.

Takođe, u periodu intenzivnog širenja covida i velike opterećenosti kapaciteta, na PCR se neće testirati kontakti bez simptoma.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!