Tri mjeseca prošlo: Partizansko groblje uništeno, počinitelji nisu pronađeni

Vijesti 16. sep 202207:072 komentara

Tri mjeseca su prošla od devastacije Partizanskog spomen groblja u Mostaru kada je uništeno oko 700 spomen ploča. Međutim, počinitelji još uvijek nisu pronađeni, a zaštita ovog nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine još na čekanju. Iz mostarskog Udruženja antifašista podsjećaju da je 30 godina unazad istraga u slučaju Partizanskog groblja kontinuirano u toku te da do danas nije riješen niti jedan slučaj njegovog skrnavljenja.

Smeće, zarasla trava, uvredljivi grafiti, razbijene spomen ploče danas su sastavni dio remek-djela velikog arhitekte Bogdana Bogdanovića i nacionalnog spomenika BiH koji je skoro do temelja uništen.

Oko 700 razbijenih spomen ploča na Partizanskom spomen groblju i dalje stoje na istom mjestu. Uprkos brojnim obećanjima da će ovo groblje biti zaštićeno i tri mjeseca nakon vandalskog čina stanje je nepromijenjeno, a Partizansko groblje nije čak ni očišćeno.

A nisu pronađeni ni počinitelji. Policijska istraga teče jako sporo, u MUP-u kažu nema svjedoka niti dokaza o počiniteljima. U Tužilaštvu je formiran predmet te je zatraženo da se Federalna uprava policije uključi u rad na slučaju.

“Nemaš očevidaca i nemaš točan datum kad je urađen taj vandalizam, mi provedenom istragom nismo mogli utvrditi točno vrijeme kad se počinilo to kazneno djelo, nemamo video nadzor, nemamo očevidaca tako da ne možemo odmah reći ko je osumnjičen”, kazao je Ljudevit Marić, portparol MUP-a HNK.

Nakon uništavanja spomen ploča, ministar unutrašnjih poslova HNK Slađan Bevanda kazao je da MUP svoj posao obavlja časno i odgovorno, a da počinitelje uvijek dovedu pred lice pravde

“MUP svaki put pronađe počinitelje i reagira na pravi način”, kazao je Bevanda sredinom juna.

90 dana istrage bez rezultata je previše smatraju mostarski antifašisti. Rušilački pohodi na ovaj spomenik traju 30 godina nijedan slučaj nije riješen. Bez kvalitetne istrage i zaštite Partizanskog grobja besmisleno je tvrde i njegovo obnavljanje.

“Naša policija za sto godina neće otkriti ko su počinioci, ne zato što ne može i što ne zna, nego zato što neko ne dozvoljava da se to uradi, jer oni su tamo namijenili nešto drugo, politika je to namijenila a policija joj je produžena ruka, a što se tiče silnih obećanja to su predizborni trikovi , došli ljudi da se uslikaju i da se pojave”, kazao je Sead Đulić, predsjednik SABNOR-a BiH.

Iz Grada su poručili kako će Partizansko spomen-groblje biti obuhvaćeno projektom postavljanja videonadzora u gradu. No nakon toliko godina, građani skeptični po pitanju njegove trajne zaštite.

Vlada FBiH za obnovu Partizanskog groblja odobrila je 200.000 KM, sredstva za obnovu groblja usmjerena su Agenciji Stari Grad, koja je i ranijih godina rukovodila ovakvim projektima. Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH nije podržala zastupničku inicijativu Edite Đapo kojom se zadužuje Direkcija za koordinaciju policijskih tijela da preuzme dužnost čuvanja i zaštite ovog spomenika. No, iz Udruženja antifašista poručuju da neće stati sve dok se ne obezbijedi trajna zaštita, kako bi se konačno zaustavilo skravljenje nacionalnog spomenika.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar