Trivić: Vlast RS da podrži najugroženije sa 100 KM jednokratne pomoći

Vijesti 10. apr 202212:50 3 komentara
N1

“Do kada će država ubirati prihod od ove situacije, dok su građani sve siromašniji”, upitala je Jelena Trivić, potpredsjednica PDP-a i poslanik te stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Budući da još nisu ukinute akcize na gorivo niti je umanjena stopa PDV na osnovne životne namirnice, predlaže da vlast u Republici Srpskoj penzionerima i korisnicima centara za socijalni rad isplati pomoć u iznosu od 100 maraka.

“Podsjetiću da je ogroman rast prihoda od indirektnih poreza po osnovu viših cijena koje su porasle i prije krize u Ukrajini i nastavljen je dalji i još brži rast nakon krize, povećala se i potrošnja stanovništva i možemo reći da je država već naplatila te prihode, a ni jedna marka nije vraćena građanima Republike Srpske”, rekla je Trivićeva podsjećajući da je u Domu naroda pao prijedlog smanjenja akciza na gorivo i PDV-a na osnovne životne namirnice, koji vidi kao najbolju i najbržu mjeru.

Akcize i PDV na čekanju

Trivićeva je podsjetila i da je Narodna skupština Republike Srpske 18. marta usvojila zaključke da će u parlamentarnu proceduru uputiti prijedloge za umanjenje stope PDV-a i akcize na gorivo od 1. aprila.

“Danas je 10. april i nikakav prijedlog nije upućen na nivou Bosne i Hercegovine i građani trebaju znati da zbog SNSD-a koji ima većinu u Domu naroda, odnosno ima mogućnost da sve obori u Domu naroda, svaki dan plaćaju skuplje gorivo i posljedično i druge cijene”, istakla je Trivićeva uz tvrdnju kako bi ukidanjem akcize na gorivo, energent bio jeftiniji minimalno za 40 pfeninga.

Kao pozitivan primjer Trivićeva je navela Hrvatsku koja je sveobuhvatnim paketom mjera pomogla jednokratnom novčanom pomoći i najugroženije kategorije.

“Ja pozivam vlasti u Republici Srpskoj da, ako već nisu htjeli da urade ovu mjeru o kojoj sam pričala, vezano za akcize i PDV da moraju vratiti stanovništvu, barem onom najugroženijem to su korisnici centara za socijalni rad i penzioneri u vidu transfera, odnosno jednokratnih novčanih pomoći prema ovim kategorijama”, istakla je tvrdeći kako vlast planira da sa mjerama krene tek na ljeto.

“Penzionerima dati 100 KM”

“Penzionerima se u ovom momentu može isplatiti 100 KM jednokratne novčane pomoći, a za one sa najnižim penzijama i veći iznos i korisnicima centara za socijalni rad, to se može uraditi, novca za to ima. Građani treba da znaju da novca za to ima, zato što je država već ubrala porez po osnovu viših cijena koje su rasle i po osnovu indirektnih poreza”, rekla je Trivićeva.

Pred poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske sutra je posebna sjednica koju je zatražio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik radi zaštite vitalnog interesa, zbog preglasavanja na sjednici održanoj 31. marta. Trivićeva je istakla kako misli da će poslanici PDP učestvovati u raspravi, ali da će o tome definitivno odlučiti uoči početka sjednice koja je zakazana za 12 časova.

“Mislim da se ovaj institut potezanja vitalnog entitetskog interesa zloupotrebljava i troši, a konkretno recimo za temu CIK-a koja je jedna od tih pet tačaka, šta da kažem? CIK je legitiman, SNSD je prihvatio rezultate lokalnih izbora 2020. godine koje je proveo upravo taj sastav CIK-a i oni su priznali taj sastav CIK-a, ne vidim zašto sada potežu pitanje CIK-a”, zaključila je Trivićeva.

O zahtjevu za suspenziju Zakona o imovini

Trivićeva je komentarisala i pismo koje je iz Kancelarije visokog predstavnika stiglo na adrese zvaničnika Republike Srpske, a u kojem se traži suspenzija Zakona o imovini koja se koristi za funkcionisanje institucija javne vlasti koji je u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojen 10. februara ove godine.

“Ne vjerujem da će do toga doći. Mi smo glasali za to, tako da, mi nećemo to povlačiti. Nećemo povlačiti svoje glasove”, istakla je dodavši da je protiv svakog nametanja i od strane bivšeg visokog predstavnika, i od strane “gospodina Šmita za kojeg smo sve stranke u Republici Srpskoj potpisali zaključke da on nije prošao proceduru u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija i da ste strane ne možemo da priznamo da on ima funkciju visokog predstavnika iako je on realnost”.

Trivićeva je napomenula i kako “kao zajednica i kao društvo trebamo steći uslove da se Kancelarija visokog predstavnika ukine i da završi svoj mandat”.

Podsjetila je na Banjalučki sporazum iz 2012. godine koji je izigran, iako su ga potpisali lideri političkih partija koji su tada bili na vlasti u Bosni i Hercegovini, a koji je predviđao da se sva imovina koja je neophodna za funkcionisanje vlasti institucija Bosne i Hercegovine knjiži na državu, a sve ostalo na entitete i opštine.

“Bilo koje rješenje koje će odgovarati samo jednoj strani, samo Sarajevu ili rješenje koje će odgovarati samo Banjaluci, što nije izvijesno jer do sada su kancelarije visokih predstavnika izlazile isključivo u interesu sarajevskih političkih elita, ali bilo koje rješenje koje nije doneseno kompromisno u Bosni i Hercegovini je nemoguće”, rekla je Trivićeva.

“Taj Banjalučki sporazum je predviđao dobar princip čija nadležnost toga i imovina. Jesu šume nadležnost Republike Srpske – jesu, imovina Republike Srpske. Je li poljoprivredno zemljište nadležnost Republike Srpske – jesu, imovina Republike Srpske. To može biti kompromis. Sad što se stalno traži kompromis iz Banjaluke, a što se ne traži kompromis od strane političkih elita u Sarajevu, to je problem Bosne i Hercegovine”, istakla je Trivićeva navodeći da se “slaže sa konstatacijom da protiv Bosne i Hercegovine najviše rade političke elite iz Sarajeva koje uporno ne mogu da prihvate postojanje Republike Srpske koja je realnost potvrđena Dejtonskim mirovnim sporazumom”.

S tim će se, tvrdi, morati pomiriti stranke u Federaciji Bosne i Hercegovine, jer nijedna ekstremna varijanta u Bosni i Hercegovini nije moguća “niti Bosna i Hercegovina bez entiteta niti je ovo geopolitički i istorijski kontekst u kojem neko može garantovati nezavisnost Republike Srpske”.

Napadi na odbornike PDP-a i SDS-a

Trivićeva je osudila nekoliko napada na odbornike PDP u Srpcu, odbornika i člana PDP u Kostajnici, odbornika SDS u Gacku, ali i napad na narodnog poslanika Nebojšu Vukanovića. Pozvala je sve koji se bave javnim radom da se suzdrže od verbalnih i svakih drugih napada.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare