Trivić: Za mir u regionu ključni su odnosi Bošnjaka i Srba

Vijesti 16. nov 202221:41 2 komentara

Jelena Trivić, potpredsjednica PDP-a, kazala je u Pressingu na N1 kako se slaže sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem da su za stabilnost i mir u regionu ključni dobri odnosi Srba i Bošnjaka. Dodala je da ne želi time omalovažiti Hrvate, ali da ova druga dva naroda "definitvno moraju napraviti ključni korak". Trivić je također govorila i o razlikama između nje i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika.

Kakvi su vaši odnosi sa Vučićem?

Znamo se. Na Dan srpskog jedinstva u Bijeljini priša nam je pozdraviti se i upitao se s nama. Tajni fondovi Srbije za finansiranje moje kampanje ne postoji. Podnijet ćemo izvještaj moje skromne kampanje CIK-u i sa takvom kampanjom smo pobijedili.

Zašto Dodika nazivate agentom hrvatskih službi?

Postoje primjeri koji to dokazuju – Pelješki most, Trgovska gora i šutnje na odlagalište nuklearnog otpada, zalaganje za treći entitet… On je za Čovića u Ivanićevom mandatu govorio da je naš član.

Govorite da između Dodika i Milanovića postoji tajni odnos?

Ima tu i finansijski interas, ali kada bi mene ozvaničeni srbomrzac hvalio ja bih znala da nešto nije u redu sa mnom, tako nije ni u redu sa Dodikom.

Ja sam se povodila politikom Vučića kako su za region ključni odnosi Srba i Bošnjaka. Ne mislim da su Hrvati manje značajni, ali definitivno Srbi i Bošnjaci moraju napraviti ključni korak, ne želim govoriti riječ “pomirenje” jer je izlizana. Poštujem politiku Vučića koji naglašava da poštuje teritorijalni integritet i suverentitet Bosne i Hercegovina sa Republikom Srpskom u njoj.

U čemu je suštinska razlika između Dodika i vas?

Tekovine za koje se zalažem i borim su mir, stabilizacija prilika, ekonomski razvoj, odsustvo korupcije… On se zalaže za nemir, nestabilnost, prijeti otcjepljenjem, omalovažava druge narode. Jel dovoljno? Ja sam za poštovanje drugog i drugačije i ono ključno – za pravnu državu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare