Trivić: Za slučaj potrebe u RS sve spremno za prelazak na nastavu na daljinu

Vijesti 20. jan 202214:23 1 komentar
N1

Nastava u drugom polugodištu u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj počinje u ponedjeljak, 24. januara, u skladu sa važećim epidemiološkim preporukama, a ukoliko bi došlo do pogoršanja epidemiološke situacije sve je spremno za prelazak na izvođenje nastave na daljinu, rekla je ministar prosvjete i kulture RS Natalija Trivić.

Trivić je napomenula da je nastava na daljinu izvođena pojedinačno po nekoliko dana samo za određena odjeljenja i u toku prvog polugodišta.

“Ukoliko neko od učenika ima simptome koji ukazuju na prisustvo virusa korona ili prehlade preporučili bismo da je mnogo jednostavnije, zbog zajedničke odgovornosti, da jedan ili ili dva dana učenik ostane kod kuće i da na taj način zaštiti cijelo odjeljenje”, rekla je Trivić.

Ona je zadovoljna kako su učenici, ali i nastavno i vannastavno osoblje primjenjivanjem mjera omogućili da se svede na minimum mogućnost širenje virusa korona u školama.

Prema Pravilniku o školskom kalendaru za školsku 2021/2022. godinu, nastava u drugom polugodištu u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj počinje u ponedjeljak, 24. januara, u skladu sa važećim preporukama i uputstvima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, kao što je to bio slučaj i tokom prvog polugodišta školske 2021/2022. godine, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Preporuke Instituta

Na osnovu Uredbe o načinu izvršavanja mjera za sprečavanje i suzbijanje zaraznog oboljenja kovid 19 škole i gradski/opštinski štabovi za vanredne situacije jedinica lokalnih samouprava u Republici Srpskoj obavezni su da prate i redovno obavještavaju Ministarstvo prosvjete i kulture o epidemiološkoj situaciji.

“Štabovi, ukoliko bude potrebno, treba da dostave prijedlog za obustavljanje nastave u školama i prelasku na odvijanje nastave na daljinu. Prijedlog za obustavljanje nastave može da obuhvata sve škole ili samo određene škole sa područnim odjeljenjima ili bez područnih odjeljenja”, navodi se u saopštenju.

Preporuke Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske za odvijanje nastave u školama za školsku 2021-2022. godinu nalaze se na linku: https://skolers.org/materijali/covid-19/

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare