Trivić: Zašto bi se mi borili za treći entitet? To je hrvatska greška iz ‘90.

Vijesti 01. feb 202217:38 > 17:43 0 komentara
Jelena Trivić (N1)

Opoziciona poslanica Jelena Trivić kazala je danas u Narodnoj skupštini Republike Srpske kako ovaj entitet ne treba da se bori za "treći entitet" u državi jer, kako je poentirala, zašto bi "bili jedan od tri, kada sad možemo biti jedan od dva". Ocijenila je kako su Hrvati pogriješili devedesetih godina prošlog stoljeća, vezivanjem zastava sa Bošnjacima, umjesto da su se kao Srbi izborili za svoj entitet koji je "međunarodno priznat".

Što se tiče jedinstva, ne želim ga s korumpiranim i onima koji guraju RS u ambis, poručila je Trivić na početku svoga izlaganja.

“Ne želim uvrijediti Čovića, ali ova sjednica nije imala smisla bez obzira na to šta je on rekao. Mi smo za RS dobili međunarodno prizanjenje, nama ne može da se desi ono što se dešava Hrvatima. Ako se kunemo u tu rečenicu da je Republika Srpska garant opstanka srpskog naroda zašto je onda obezvrijeđujemo gurajući je u probleme Federacije i rješavanje problema između Bošnjaka i Hrvata. Republika Srpska je jedna izborna jedinica i narod poslanicima ovdje nije dao mandat da se bavi tim odnosima”, zaključila je narodna poslanica.

Naglasila je kako nema ništa protiv hrvatskog naroda, ali…

“Naš stav je da se u te odnose ne treba da miješamo i da ono što oni dogovore mi prihvatimo. Zašto bismo mi pravili treći entitet i bili jedan od tri, kada sad možemo biti jedan od dva? Zašto bi se mi borili za taj treći entitet kada oni u nekom historijskom kontekstu devedesetih godina nisu to vidjeli i sada doživljavaju razultate te za njih loše politike koja se svodila na poznato vezivanje zastava? Ne treba mi da njima rješavamo ta pitanja. Kako se kaže na srpskom Vijeće ili Savjet ministara? U ovom dokumentu koji je ušao u NSRS piše Vijeće ministara ja to vidim, meni to zapne za oko. Ovaj dokument je zaista sraman da je ušao u NSRS bez ikakvog plana i cilja. Vraćate li vi vojsku, oporezivanje iz decembra ili se nešto promijenilo u samo 50 dana, jer na kraju ovog dokumenta piše da treba voditi dijalog. Da li idete do kraja ili ne idete”, upitala je Jelena Trivić.

Kazala je i kako je Republika Srpska “međunarodno priznata” sa svim elementima “entitetske državnosti”, koji garantuju da nijedna odluka na nivou države ne može biti donesena bez srpskih predstavnika.

“To je nešto što mi treba da čuvamo kao oči u glavi, zalaganje za bilo čija druga pitanja je slabljenje Republike Srpske. Mi nju imamo, ona je naš garant, nama ne treba niko drugi za taj garant. To što se neko u nekim okolnostima nije borio za treći entitet, to je njihov promašaj”, zaključila je Trivić u NSRS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!