“Trojka”: Schmidt treba ukinuti Zakon o imovini RS i smijeniti Cvijanović

Vijesti 08. apr 202214:41 > 14:50 1 komentar
Naša stranka/Ilustracija

Socijaldemokratska partija BiH, Narod i pravda i Naša stranka traže od visokog predstavnika Christiana Schmidta da hitno reaguje i van snage stavi neustavni Zakon o nepokretnoj imovini u RS-u.

Kako su naveli u saopćenju traže da Visoki predstavnik smijeni sa pozicije predsjednicu entiteta RS, Željku Cvijanović, zbog potpisivanja neustavnog, antidejtonskog zakona.

Zakon o nepokretnoj imovinu u RS-u koji je usvojen u februaru i u službenom listu objavljen početkom aprila u suprotnosti je sa Ustavom Bosne i Hercegovine što je u više navrata potvrdio i sam Ustavni sud BiH, navode iz ovih stranaka.

Također, kako ističu u saopćenju čin usvajanja zakona i njegova objava u službenom listu jasno pokazuju da Milorad Dodik i njegov režim imaju namjeru ići do kraja kada je u pitanju pravno nasilje i separatizam. Uprkos jasnom stavu Ustavnog suda BiH, Dodik je nastavio ići putem kojim želi promijeniti suštinu ustavno-pravnog uređenja Bosne i Hercegovine i samog Dejtonskog sporazuma. Iako se lažno predstavlja kao branilac Dejtonskog sporazuma, Dodik svojim postupcima krši sporazum koji je jasno propisao ulogu Ustavnog suda BiH, definirao državno-pravni kontinuitet Bosne i Hercegovine, te odredio da su odluke i propisi državnih organa obavezujuće za niže administrativne jedinice.

Na kraju iz ovih stranaka poručuju da režim u RS-u je pokazao da ne postoji crvena linija koju neće preći kada je u pitanju napad na Dejtonski sporazum i državu te da međunarodna zajednica, u skladu sa preuzetim obavezama, mora odgovoriti odlučno i nedvosmisleno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare