Truss: Rusija se miješa u BiH, cilj mobilizirati 100 miliona dolara investicija

Vijesti 26. maj 202211:37 > 11:48 3 komentara
N1

Šefica britanske diplomatije Liz Truss stigla je u Sarajevo u srijedu navečer, u okviru britanskih napora da sa zapadnim saveznicima smanji ruski uticaj na Zapadnom Balkanu, posebno nakon invazije Rusije na Ukrajinu od 24. februara, i sve veće prijetnje od destabilizacije te regije. Danas, poslije sastanka sa ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković, obratila se javnosti, rekavši da Ujedinjeno Kraljevstvo ulaže nova sredstva za investicije u BiH, te da podržavaju NATO koji daje obuku Oružanim snagama BiH.

Evropska sigurnost i investicije

“Neophodno je da u BiH još više radimo na zaštiti mira i spriječimo da se vrati prema historiji sukoba. Genocid u Srebrenici, opsada Sarajeva – to su samo dva zločina koja su nas užasnula. I tad smo rekli – nećemo nikada dozvoliti da se desi u Evropi. Međutim, ovo što danas vidimo su znaci prijetnji Rusije da se vratimo mračnim danima. To se mora zastaviti. Ujedinjeno Kraljevstvo daje jasnu podršku da se to ne desi“, istaknula je.

Ujedinjeno Kraljevstvo, naglasila je, najavljuje novi investicioni paket za Zapadni Balkan, a to je pitanje pouzdanih investicija u energiju i infrastrukturu.

“Naš je cilj da mobiliziramo 100 miliona dolara investicija za Balkan do 2025. Uz situaciju u ovoj zemlji moramo pratiti pitanje evropske sigurnosti u cjelini. Vidimo i ovdje rusko miješanje“, rekla je Truss, dodajući da je strašno što Putin hoće cijeli svijet da ucjenjuje i da glad koristi kao oružje.

“Putin mora da ukine blokadu ukrajinskog žita. Mi saveznici moramo žito iz Ukrajine prebaciti u cijeli svijet”, poručila je.

Rezultati sankcija

Šefica britanske diplomatije danas se sastaje sa članovima Predsjedništva BiH. Novinari su je upitali da li će imati neku poruku za Dodika.

“Mi jesmo Dodiku izrekli sankcije, njemu, ali i nekim drugim političarima koji rade na destabilizaciji mira u BiH. Vrlo je važno da vidimo ekonomski napredak i napredak u demokratiji. UK će nastaviti tako raditi onima koji pokušaju da potkopaju taj napredak”, poručila je ona.

Navela je i da generalno sankcije daju rezultate, te da je neophodno da istrajemo u presjecanju dostave plina za Evropu, jer se onda više ne može finansirati Putinova vojna mašina.

“Mi smo ovdje dugoročno. To su mjere koje će ga dovesti do toga da nije u stanju da finasira stavične količine naoružanja koje koristi protiv Ukrajine“, zaključila je Truss.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare