Truss: Velika Britanija cilja na one koji vode secesionističke pokrete u BiH

Vijesti 08. mar 202211:52 6 komentara
Foto: Oli SCARFF / AFP

Zakonska rješenja koja Velika Britanija usvaja će pomoći zemlji da bolje sankcionišu ruske oligarhe po pitanju rata u Ukrajini, ali bi također pomogla da se cilja na “secesioniste” u Bosni i Hercegovini, izjavila je Ministrica vanjskih poslova Velike Britanije, Elizabeth Truss, te dodala da njena zemlja, ali i saveznici, moraju više ulagati u Zapadni Balkan kako bi odgovorili na ruski i kineski ekonomski uticaj.

Truss je ovo izjavila kao odgovor na pitanja koja joj je postavila zastupnica u britanskom parlamentu, Alicia Kearns.

Ona je pitala kakve planove i aktivnosti trenutno sprovodi Ministarstvo vanjskih poslova da osigura stabilnost Bosne i Hercegovine.

Truss je odgovorila da je situacija u BiH pitanje oko kojeg postoji “velika zabrinutost”.

“Činimo sve što možemo da ojačamo institucionalne aranžmane, uključujući ciljanje na one koji vode secesionističke pokrete”, rekla je Truss.

Podcrtala je da se problem u najvećoj mjeri svodi na ekonomska pitanja.

“Na Zapadnom Balkanu je put ostao relativno otvoren za povećano ekonomsko djelovanje i Rusije i Kine. Ono što treba da uradimo je da to zamijenimo britanskim međunarodnim investicijama koje sada ulažemo u Zapadni Balkan”, rekla je Truss.

“Potrebno je da naši saveznici urade više. Potrebno nam je da Evropljani i zemlje članice EU također ulažu u zapadni Balkan”, rekla je ona, te dodala da je također potrebno snažnije podržati Visokog predstavnika U BiH, Christiana Schmidta.

“Moramo nastaviti raditi na jačanju investicija u regionu. To je jedan od najvažnijih načina na koji možemo pružiti odbranu od povećanog ruskog uplitanja”, podcrtala je.

Kearns je zatim istakla da postoji nešto što Ujedinjeno Kraljevstvo sada može učiniti po ovom pitanju u smislu finansija, te podsjetila da se Republika Srpska 2021. godine zadužila na Londonskoj berzi za 350 miliona eura “kako bi finansirala svoj dug”. Pitala je da li postoji način da se Republici Srpskoj zaustavi pristup kapitalu Velike Britanije.

“Svakako. I naravno, odredbe zakona o privrednom kriminalu koje donosimo omogućit će nam da bolje ciljamo na secesioniste u Bosni, tako da radimo na tome. Ovi zakoni nam također pomažu da osiguramo da svi oligarsi budu sankcionisani u slučaju Ukrajine, a također će nam pomoći da ciljamo na Bjelorusiju i na secesioniste u Bosni”, odgovorila je Truss.

Kearns je navela da građani BiH ponovo osjećaju traume gledajući ono što se trenutno događa u Ukrajini, te da Ukrajina pokazuje posljedice nedostatka politike odvraćanja. Rekla je da je Brčko distrikt “ključna tačka” za sprovođenje takve politike.

“Mi možemo legitimno postaviti trupe u Brčko distrikt na zahtjev federalne vlade. Da li je to razmotreno i ako nije, mogu li vas potaknuti da to razmotrite”, pitala je.

Također je pitala da li bi se Velika Britanije mogla ponovo priključiti EUFOR-u, s obzirom da su i druge države koje nisu unutar EU članice EUFOR-a.

Truss je odgovorila da će razgovarati sa Ministrom odbrane na tu temu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare