Tuga, tišina i suze: Breza se oprostila od Adisa Zaimovića

Vijesti 16. jan 202114:11 > 14:14 0 komentara
Dženaza Adisu Z
N1

Gradić Breza, udaljen svega 20 kilometara od glavnog grada BiH, danas je ponovo obavijen tugom. Danas je klanjana dženaza Adisu Zaimoviću, 46-godišnjem rudaru koji je izgubio život u nesreći u RMU Breza prije tri dana.

U nesreći koja se dogodila u RMU Breza, Zaimović je jedini smrtno stradao dok su njegove kolege prošle sa povredama.

Današnjoj dženazi prisustvovao je veliki broj kolega i sugrađana, s obzirom na činjenicu koliko je Zaimović bio cijenjen i omiljen među “komoratima” i drugim poznanicima.

N1

Breza, rudarsko mjesto koje je s razlogom ponijelo nadimak “grad ćumura i sporta” je ponovo obavijeno crnilom i strahom.

Strahom i pitanjem: “Ko je sljedeći”, dok se proizvodnja mora nastaviti a rudari i dalje uz “SRETNO” silaze 300 metara pod zemlju. Radi egzistencije, svoje i porodične.

N1

Lokalne vlasti predložit će da 14. januar bude danom sjećanja na sve rudare koji su stradali u rudniku. U gradu Alije Sirotanovića, svi dišu jednim plućima.

Porezna uprava Federacije BiH odblokirat će račune rudnika Breza i Zenica najkasnije do 20. januara. Dogovor je postignut danas između Vlade Federacije i JP Elektroprivreda BiH, a početkom naredne sedmice bit će isplaćene plate u oba rudnika.

Nakon toga steći će se uslovi i za otkazivanje štrajka zakazanog za 22. januar. Istovremeno Vlada očekuje pokretanje procesa rekonstrukcije Elektroprivrede i rudnika, a rudari poboljšanje trenutnih uslova rada.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!