Tumačenje Inzkove odluke u Srebrenici: Jedni je pozdravljaju, drugi kude

Vijesti 24. jul 202119:10 > 19:11 0 komentara

Odluku Valentina Inzka, visokog predstavnika na odlasku, u Srebrenici, sasvim očekivano, različito doživljavaju Srbi i Bošnjaci. Za jedne neprihvatljiva, za druge iako prekasno donesena, ipak neophodna zbog budućnosti novih generacija. Iz Memorijalnog centra Potočari poručuju - kažnjavanje negiranja genocida je dosad najvažniji korak u pravcu pomirenja.

Potočarska dolina bijelih nišana nikada nije sama. Prije samog zalaska sunca, sa suprugom i kćerkom mezare najdražih obilazi Sejdalija Dudić. Kaže međunarodna zajednica je dugo čekala da nametne zakon o zabrani negiranja genocida.

“Najvažnije je da je došao taj dan kad će da postoji taj Zakon. Kasno jeste, ali bolje je i sad nego da je ostalo uopšte da se ne donese, a međunarodna zjednica je dugo čekala jer su oni i osnovali taj sud”, kazao je Sejdalija Dudić.

Žrtve srpskog  naroda negoduju

Ranim jutrom u obilazak najmilijih došli su Alija i Fata. Alija je u genocidu ostao bez braće, daidža, daidžića i još 47 članova šire porodice.

“Puno znači, jer ovo je jedino po meni najpozitivnija stvar koju je Inzko donio, a ja kao preživjela žrtva genocida znam šta se desilo, izašao sam na slobodnu teritoriju sa 47 kilograma”, naveo je Alija Ademović.

No za predstavnike žrtava srpskog naroda Zakon je neprihvatljiv.

“Običan narod će živjeti kako je živio i dosad.Političari će pred ovako neke važnije datume podizati tenzije, kada im padne rejting oni će pokušavati preko toga da se vraćaju politički u život. Ta odluka, svaki Srbin pravi je neće prihvatiti, za svakog Srbina ovdje je neprihvatljiva odluka”, istakao je Branimir Kojić iz Općinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

U Srebrenici miran život

U samoj Srebrenici mirno, svakodnevni život i obaveze uslovljavaju i upućuju i Bošnjake i Srbe jedne na druge, i to odluka neće promijeniti zajednički je stav anketiranih građana.

“Odnosi ne mogu biti bolji, Bošnjaka imam punu zgradu jedno drugome dobar dan za dobar dan, Bajram ja njemu čestitam, on meni Vaskrs , slavu, pijemo kafu zajedno, sad-zasad ne može biti ljepše, slažemo se pravo”, kazao je jedan građanin.

Mlade generacije uče o genocidu

O genocidu uče i nove generacije, a po stravične , ali obavezne lekcije s namjerom se dolazi u Memorijalni centar.

“Posjetimo ovaj Memorijalni centar Potočari, poslušamo jedan historisjki čas od ljudi koji su ovo sve doživjeli i preživjeli pogledamo sav ovaj kompleks i pokušamo shvatiti, uzeti jednu pouku da je ovdje zaista bio zločin, genocid nad bošnjačkim nevinim narodom”, rekao je Ahmet Hamidović, imam.

U posljednjem Izvještaju o negiranju genocida Memorijalnog centra u Potocarima navodi se kako je zabilježeno vise od 230 činova negiranja genocida u medijskom prostoru.

Izvještaj je sačinjen na 36 stranica , a tretira jednogodišnji period od maja prošle do ove godine, Izmedju ostalog se sa zabrinutošću konstatuje da je u 28 slučajeva osoba koja negira genocid bila zvaničnik/ca izvršne (16) ili zakonodavne (12) vlasti, većinom u Srbiji ili u entitetu Republika Srpska.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!