Turčalo u “Izvan okvira”: Ruski cilj da BiH ostane “crna rupa”

Vijesti 28. feb 202222:20 > 22:31 0 komentara
N1

Univerzitski profesor geopolitike i međunarodne sigurnosti, Sead Turčalo večeras je u emisiji Izvan okvira sa Nikolom Vučićem komentarisao aktuelna dešavanja usljed ruske invazije na Ukrajinu i potencijalnim sigurnosnim prijetnjama za BiH.

Šta za BiH u pogledu budućnosti i sigurnosti znači pozicija Dodika u odnosu na rusku poziciju prema BiH?

Iako svjedočimo jednom agresivnom ratu Rusije protiv Ukrajine, ja bih to iz perspektive BiH gledao kao jednu vrstu prilike. Kakve? Otvorena je prilika da se suštinski od onih koji su relativizirali ruski maligni utjecaj i u regiji jasnije prepozna i da se katalizira odgovor. Taj odgovor uključuje marginalizaciju “ruskih marioneta” u BiH i u regiji uključujući i Milorada Dodika. Milorad Dodik nikada nije pokazivao ništa osim razumijevanja za maligni utjecaj Ruske federacije ovdje u BiH, a ti utjecaji su uvijek, i to je sada jasno otkriveno, da je zapravo ruski cilj da BiH ostane jedna vrsta crne rupe, zajedno sa Srbijom i eventualno još nekim državama u regiji, izvan bilo kakvih okvira integrativnog okvira unutar evropskog ili transatlanskog svijeta“, pojasnio je Turčalo na početku razgovora.

Kako je dodao, ono što politički odgovara Miloradu Dodiku, ne odgovara građanima BiH.

Ono što suštinski politički konvergira Dodiku, garantira neku vrstu dugoročnog opstanka, ali niti vrijednosno niti ekonomski niti politički ne konvergira građanima BiH, jer suštinski ne dijelimo ništa sa državom koja vrši agresiju na jednu suverenu državu. I ne dijelimo ništa sa državom u kojoj imamo jednu vrstu apsolutne diktature“.

Rusija je članica Vijeća za implementaciju mira, deklarativno je za sigurnost i teritorijalni integritet BiH? U kom će pravcu Rusija ići da destabilizuje Zapadni Balkan?

Profesor Turčalo je kazao da su evropski zvaničnici ključni problem prepoznali prekasno, jer se o njemu govorilo već 2010. godine.

Problem evropskih zvaničnika je što nakon 2006. godine nisu prepoznale maligni utjecaj. Nekoliko kolega iz akademske i ekspertske zajednice su već 2010. i ranije pisali o tome da li Rusija otima Zapadni Balkan od Zapada. To je bilo shvaćeno kao vrlo neozbiljno i na određeni način neprepoznato kao neki ozbiljan problem. Počelo se prepoznavati kao izuzetan problem onda kada je Rusija zauzela poziciju u kojoj može iskoristiti nesuglasice između zapadne divizije i međunarodne zajednice i koristiti Zapadni Balkan kao prostor gdje može proširiti svoj front prema zapadu“.

Ističe da je u tom scenariju BiH jako pogodno tlo.

BiH je tu jako pogodno tlo imajući u vidu da mjesecima imamo pod tim nekim ruskim uticajem, vidimo to kroz saopćenja koja su dolazila od ambasade Ruske Federacije u BiH, imaju tu jednu vrstu aktivnosti da idu u smjeru toga što je vladajuća struktura u entitetu RS već počela raditi, u jednu vrsti secesionizma“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!