Turisti se vraćaju u Mostar – provjerili smo cijene u gradu na Neretvi

Vijesti 16. maj 202218:42 0 komentara

Ljetne temperature znak su da se turisti vrate u bh. gradove. Veliki broj njih ovih dana uživa u Mostaru. Turistički radnici zadovoljno trljaju ruke. Predsezona je uspješna, a nadaju se i još boljoj ljetnoj sezoni. Provjerili smo kako je inflacija utjecala na cijene u gradu na Neretvi i koji turisti su najbrojniji?

Terase restorana i kafića, ulice stare gradske jezgre uglavnom su pune turista. Na cijene nemaju primjedbe, kažu vro su pristupačne u odnosu na druge evropske destinacije.

“Cijene su apsolutno prihvatljive, kupili smo neke suvenire, sad smo sjeli u restoran na ručak i cijene su skroz korektne i prihvatljive”, kaže Mark iz Kalifornije.

“Smatram da su dobre, kupila sam ovu prelijepu narukvicu po jako pristupačnoj i rekla bih normalnoj cijeni”, kazala je Scarla iz Londona.

“Bili smo u Sarajevu i Bihaću i cijene su bile prihvatljive, u Mostar smo tek došli ali vjerujemo da će i ovdje biti isto”, kaže Hamdan iz Omana.

Iako su ugostitelji svoje cijene digli za 10 do 15 posto, turisti taj porast ne osjete, a ugostitelji kažu bio je to logičan i neophodan korak.

“Ljudi to očekuju i prije povećanja svi su se čudili kako smo ostali na istim cijenama. Došlo je do blagog porasta od 10 do 15 posto, i nadamo se da će ostati na tome, da nećemo morati više dizati cijene”, kazao je Adi Ćorić, ugostitelj.

S troškovima i inflacijom bore se i hotelijeri i vlasnici apartmana, no kažu zasada cijene smještaja ostaju nepromijenjene.

“Nažalost, ovdje je čak opcija i da se smanjuju cijene. Razlog je mnogo neprijavljenih malih i srednjih objekata, koji ne plaćaju ništa, a realno bi bilo da dođe do poskupljenja od 10-15 posto kao što su to učinili ugostitelji, mi se borimo da zadržimo prošlogodišnje cijene”, kazao je Nedžad Kazazić, vlasnik apartmana.

U staroj jezgri grada u špici sezone cijene smještaja kreću se od 60 do 100 eura, dok se mimo sezone one spuštaju do 40 eura. Veliki broj turista uglavnom je u jednodnevnom obilasku grada i kupovini suvenira od 1 do 5 eura.

“Cijene su iste, ali ljudima i dalje to pričinjava odsutnost od kupovine jer je besparica”, kaže Suada, vlasnica suvenrnice.

Skok sa Starog mosta tursiti uživo mogu pogledati po cijeni od 100 KM, a kuglu sladoleda koju su prošle godine mogli dobiti za 1,5 KM ove sezone platit će 2 KM.

Prihvatljive cijene, dobra klima, kulturno-historijski spomenici, turističke znamenitosti, sve su to razlozi zbog kojih turisti odlučuju posjetiti Mostar. A u nadi da cijene neće morati povećavati , turistički radnici nadaju se da će turistička sezona biti na nivou one predpandemijske.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!