Turisti se vratili u Blagaj, domaćini se nadaju što dužoj sezoni

Vijesti 07. aug 202107:25 0 komentara

Turizam prošle godine u Bosni i Hercegovini skoro i da nije živio. I u Blagaju kod Mostara bilježe ogromne gubitke. Ipak, ove sezone u ovom hercegovačkom kraju, bogatom prirodnim i kulturno-historijskim znamenitostima, turizam cvjeta. Veliki je broj posjetilaca iz cijele Bosne i Hercegovine, regiona, a povećan je broj i inostranih gostiju.

12 sati dnevno Meliha Pašić provodi za svojim štandom u Blagaju, no to joj ne predstavlja problem. Nakon izrazito neuspješne i teške prošle godine vrijedno je, tvrdi, svaki momenat iskoristiti za eventualnu prodaju. Na sreću, ove godina turista ima mnogo, pa samim tim i zarade.

Šta kupuju turisti?

“Ne možemo se požaliti, kad vidimo kako je bilo prošle godine, ove godine je sasvim drugačije. Bolje je, i moramo biti zadovoljni. Kupuju uglavnom suvenire, samo da obilježe gdje su bili”, kaže Pašić, radnica u suvenirnici.

Iako je u odnosu na 2019., prema procjenama turističkih radnika, promet manji za oko 50 posto, sezona je itekako uspješna. Mnogima su ovi štandovi jedini izvor prihoda, te se stoga nadaju će sezona potrajati što duže.

“Nije do nas koliko će trajati, više je do vlasti kad će nas zatvoriti. Jer počele su se podizati brojke zaraženih. To mi na terenu ne vidimo. Ali nadamo se da će ući ako ništa u onu ranu jesen, pa da izvučemo koliko god se može izvući”, ističe Ado Drljević, turistički radnik.

Najbrojniji su domaći i gosti iz dijaspore, potom prednjače posjetitelji iz Saudijske Arabije, Poljske i Turske. Ambijent Vrela Bune, mir Derviške tekije i svježina rijeke Bune – Blagaj čine posebnom turističkom destinacijom.

Blagaj poznata turistička destinacija

Dok hodate ulicom prema staroj blagajskoj jezgri, susrest ćete ljude iz raznih dijelova svijeta. Tu su kako bi vidjeli srednjevjekovni grad hercega Stjepana Kosače, zatim čuvenu Dervišku tekiju iz osmanskog doba, koja se nalazi uz pećinu odakle izvire rijeka Buna ili kako bi posjetili staru džamiju, pravoslavnu ili katoličku crkvu, te brojne prirodne ljepote ovog hercegovačkog kraja.

Vijekovima je ovo mjesto najprepoznatljivije po Tekiji, zbog čije ljepote i mističnosti dolaze rijeke vjernika i turista. Veliku pažnju privlači i Vrelo Bune – najveći kraški izvor u Evropi po količini pitke vode, pri čemu u jednoj sekundi iz izvora izađu 43 kubika vode.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!