Turković: Bosanci i Hercegovci su oduvijek stajali na prvoj liniji odbrane

Vijesti 09. maj 202216:24 > 16:28 0 komentara
MIP
Bisera Turković (N1 BiH)

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine oglasila se na Facebooku povodom Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope navodeći da su Bosanci i Hercegovci oduvijek stajali na prvoj liniji odbrane evropskih vrijednosti.

Turković je navela da je kada se Bosna i Hercegovina prije 30 godina suočila sa povampirenim fašizmom svijetu trebalo više od tri godine da prihvati saznanje da se u našoj državi ne brane samo životi bh. građana nego i sigurnost Evrope, demokratija, humanizam, ljudska prava i sve ono za šta se slobodni svijet borio i u Drugom svjetskom ratu.

“Potvrda toga je stigla 9. maja 1995. godine, kada se državna zastava Bosne i Hercegovine zavihorila na paradi u Parizu, zajedno sa zastavama država koje su odabrale stranu slobode, mira i demokratije. Bosanci i Hercegovci su ponosni što su u najtežim okolnostima, pod prijetnjom genocida, zločina i nestanka oduvijek stajali na prvoj liniji odbrane tih evropskih vrijednosti. Te su vrijednosti ponovo napadnute brutalnom agresijom Ruske Federacije na Ukrajinu. Malo je ko vjerovao da će nakon genocida u Srebrenici i agresije na BiH, u 21. stoljeću, jedna evropska država biti napadnuta, da će milioni ljudi biti protjerani, a hiljade ubijeni”, navela je Turković.

Kako kaže, to govori samo jedno, a to je da će Evropa biti sigurna i sposobna da se brani samo ako je jedinstvena, cijela i zajednička.

“Evropska unija neće biti kompletna i bit će ranjiva sve dok i države Zapadnog Balkana ne dostignu punopravno članstvo. Bosni i Hercegovini treba odobriti ubrzani kandidatski status, omogućiti brže ispunjavanje uvjeta i reforme. To neće, kao što su neki mislili, oslabiti, nego samo ojačati Evropsku uniju. Učinit će nas sposobnijim da branimo i gradimo svoju zajedničku budućnost. Raduje me da i unutar Evropske unije ima sve više onih koji podržavaju naš zahtjev. Sretan nam Dan Evrope, Dan pobjede nad fašizmom i Dan Zlatnih ljiljana”, poručila je Turković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!