Turković: Ključni međunarodni faktori posvećuju sve više pažnje BiH

Vijesti 31. maj 202213:10 0 komentara
N1/F.Z.

Bosna i Hercegovina je pokazala gdje vidi svoju sadašnjost i budućnost i odlukama da se pridruži svim stavovima i odlukama Evropske unije (EU) u pogledu Ukrajine i sankcija prema Ruskoj Federaciji. To, u našim okolnostima jesu bile legalne, osnovane i razumne odluke, ali nisu bile nimalo lahke niti jednostavne, poručila je danas u Sarajevu ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković.

Turković se u zgradi Ministarstva sastala sa grčkim kolegom ministrom vanjskih poslova Grčke Nikolaosom Dendiasom, nakon čega je održana zajednička konferencija za novinare.

Turković je kazala kako je s grčkim kolegom vrlo otvoreno razgovarala o trenutnoj situaciji, ne samo u BiH, nego i u regiji i cijeloj Evropi.

“Grčka je jedna od država koja kontinuirano podržava evropske integracije. Raduje me što u njima pronalazimo saveznika za naše napore da BiH dobije kandidatski status. To je ono što podržava i želi većina građana Bosne i Hercegovine“, poručila je Turković.

Kazala je kako sve više sazrijeva svjesnost i u Briselu i u drugim evropskim prijestolnicama zašto i zbog kakve politike i ustavnog uređenja Bosna i Hercegovina trenutno nije u poziciji da na vrijeme ispuni 14 preduvjeta iz Mišljenja Evropske komisije.

“Daljnja blokada napretka samo će ojačati negativne utjecaje u regiji i biti doprinos destabilizaciji. Evidentno je da ključni međunarodni faktori posvećuju sve više pažnje i Bosni i Hercegovini. To ohrabruje, ali to traži da se donesu važne odluke za mir i stabilizaciju. Bosna i Hercegovina je pokazala gdje vidi svoju sadašnjost i budućnost i odlukama da se pridruži svim stavovima i odlukama EU u pogledu Ukrajine i sankcija prema Ruskoj Federaciji. To, u našim okolnostima jesu bile legalne, osnovane i razumne odluke, ali nisu bile nimalo lahke niti jednostavne. Drago nam je da to naši prijatelji cijene i uviđaju“, navela je Turković, te dodala:

“Očekujemo da će EU i NATO, ali i ključne svjetske sile, vrlo brzo usaglasiti posebne “tailor-made“ programe koji će BiH staviti bespovratno na tračnice napretka te spriječiti prelijevanje krize iz Ukrajine na ovaj dio Evrope.“

Tokom današnjeg susreta razgovarano je i o bilateralnim odnosima dvije zemlje. Turković je podsjetila kako BiH i Grčka imaju oko 20 bilateralnih sporazuma iz oblasti privrede, zaštite investicija, odbrane, transporta, kulture, obrazovanja i nauke.

Poručila je kako postoji prostor za jačanje ekonomskih odnosa, te kako Bosna i Hercegovina ima izrazito izražen deficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni sa Grčkom.

“Treba naglasiti vrlo uspješnu saradnju u oblasti odbrane“, dodala je, te nastavila:

“Grčka je kao članica NATO-a respektabilan partner na putu BiH ka EU i NATO integracijama.”

Svake godine potpisuje se Program bilateralne saradnje između Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva narodne odbrane Grčke. Razgovarali smo i o širenju saradnje u tom pogledu.“

Na kraju je zahvalila grčkom kolegi Dendiasu, posebno zbog donacija od vakcina protiv koronavirusa iz jula prošle godine koju je Grčka poslala u Bosnu i Hercegovinu kada je to bilo potrebno.

“Uvjerena sam da će naši odnosi u narednom periodu biti i snažniji i sadržajniji. Na koncu, Bosna i Hercegovina i Grčka će zauvijek dijeliti sudbinu ovog prelijepog balkanskog poluostrva“, zaključila je ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!